Країна Новини
5 Грудня 2019
2 013

Верховна Рада прийняла законопроєкт з протидії рейдерству: Що зміниться?

Він спрямований на захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок

Верховна Рада України прийняла у другому читанні й в цілому за проєкт закону №0858 з техніко-юридичними правками “Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству”.

За відповідний законопроєкт проголосувало 362 народних депутати.

Контекст. Законопроєктом пропонується ввести ряд антирейдерських заходів і встановити дієві запобіжники щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок.

Думка. Як зазначив Микола Сольський, глава парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин (фракція “Слуга народу”), при впровадженні цього законопроєкту Держреєстр і Держгеокадастр діятимуть не в напівавтоматичному, а в автоматичному режимі обміну інформацією.

“Законопроєкт зобов’язує оцифрувати всі наявні в Держгеокадастрі відомості щодо раніше виданих державних актів та зареєстрованих договорів оренди й внести ці відомості в кадастр у максимально стислі терміни, таким чином вводяться запобіжники з приводу підробки документів нотаріального типу”, – наголосив він, пише Інтерфакс-Україна.

Мета. Даний законопроєкт повинен унеможливити:

неправомірне заволодіння землями, які використовуються сільськогосподарськими підприємствами, в тому числі шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок, які використовуються ними;

захоплення майна сільськогосподарських підприємств;

поглинання сільськогосподарських підприємств шляхом протиправного привласнення корпоративних прав;

протиправні зупинки діяльності сільськогосподарських підприємств внаслідок необґрунтованого накладення арешту на майно та активи підприємств, силова протидія їх виробничої діяльності.

Деталі:

згідно із законопроєктом, якщо сторона договору, бажає відмовитися від автоматичного продовження договору оренди землі, але не пізніше, ніж за 30 календарних днів до закінчення терміну договору, повинна подати до Державного реєстру майнових прав заяву про це. “У разі відсутності такої заяви після настання відповідної дати закінчення дії договору він продовжуватиметься на той самий строк і за тими ж умовами”, – йдеться у пояснювальній записці;

орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності, що передані в оренду на земельних торгах, не може бути зменшена за угодою сторін протягом терміну дії договору оренди, а також при його поновленні;

законопроєкт також передбачає встановлення розміру гарантійного внеску за лотом на рівні 5% від стартової ціни продажу земельної ділянки та 50% стартового розміру річної плати за користування земельною ділянкою. “Але не менше 500 і не більше 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”, – зазначається у документі.

Нагадаємо, влітку президент України Володимир Зеленський підписав указ “Про заходи щодо протидії рейдерству” для захисту власників бізнесу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram