Новини
29 Березня 2021
743

Великий конфлікт: Китайські орендодавці закривають магазини H&M

Компанія може втратити четвертий за величиною ринок “через неповагу до Китаю”

У декількох частинах Китаю орендодавці почали закривати магазини H&M. Це сталося після заяви ритейлера про те, що у Сіньцзяні може використовуватися примусова праця уйгурів під час виробництва бавовни, повідомляє Bloomberg.

Агенція наголошує, що ситуація загрожує компанії втратою її четвертого за величиною ринку. “Власники торгових площ закрили щонайменше шість магазинів бренду у містах Урумчі, Іньчуань, Чанчунь і Ляньюньган”, — повідомили Bloomberg оператори торгових центрів.

Своєю чергою місцеві ЗМІ пишуть про нові закриття, підкріплюючи матеріали фотографіями, на яких зображено, як знімаються вивіски H&M. Деякі оператори торгових центрів заявили, що рішення закрити магазини прийнято орендодавцями “через неповагу H&M до Китаю”.  Наразі ще не зрозуміло, як довго триватиме така ситуація.

Крім того, зникли з результатів пошуку Apple Maps і Baidu Maps адреси торгових точок бренду, що ускладнює пошук магазинів для китайських користувачів.

Як пише агенція, представник H&M China не відповів на запитання видання. У європейському офісі компанії також відмовилися від коментарів.

Станом на 30 листопада 2020 року компанія управляла 505 магазинами у Китаї. На частку КНР припадало 5,2% загального продажу H&M 2020 року, це четвертий за величиною ринок країни після Німеччини, США та Великої Британії.

Закриття розпочалися після того, як ритейлер випустив заяву про ситуацію з уйгурами в регіоні Сіньцзян. У заяві компанія висловила стурбованість повідомленнями про те, що в найбільшому регіоні Китаю, який виробляє близько п’ятої частини бавовни у світі, може використовуватися примусова праця уйгурів.

У Сіньцзяні живуть мільйони китайських уйгурів-мусульман. За інформацією ЗМІ, вони перебували в таборах, в яких були випадки тортур, примусової праці та сексуального насильства. У Китаї цю інформацію спростовують.

23 березня ЄС, Велика Британія, США та Канада ввели санкції проти Китаю за порушення в країні прав людини. Nike та H&M раніше висловили стурбованість тим, що відбувається в Сіньцзяні, та заявили про відмову купувати бавовну в цьому регіоні.

На фоні введених санкцій компанії зіткнулися з хвилею бойкоту з боку китайських державних ЗМІ, користувачів мережі та популярних блогерів. Хештег “Я підтримую синьцзянський хлопок” став найпопулярнішою темою на Weibo з більш ніж 1,8 млрд переглядів.

24 березня H&M China опублікувала заяву на Weibo, в якій мова йде про те, що компанія “поважає китайських споживачів, як було завжди” і “не має ніякої політичної позиції”.

Однак до вечора того ж дня як мінімум три основні китайські платформи електронної комерції Pinduoduo, JD.com і Tmall зняли з продажу продукцію H&M.

Нагадаємо, у жовтні минулого року у Німеччині оштрафували H&M на €35 млн за збір особистих даних співробітників.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram