Новини
5 Червня 2020
930

Велике скорочення: Сотні американських компаній “урізали” зарплати своїм гендиректорам через пандемію

Проте винагороди акціями, вартість яких залежить від фондового ринку, ніхто не чіпав

Сотні американських компаній скоротили зарплати своїм гендиректорам у зв’язку з пандемією, але мало у кого з них змінився розмір винагороди у вигляді акцій, який становить основну частину компенсацій топменеджерів і вартість якого залежить від фондового ринку, повідомляє The Wall Street Journal.

Так, середній розмір зарплат гендиректорів 400 найбільших компаній, які надали інформацію про винагороди керівництва до кінця травня, досяг $13,1 млн у 2019 році. “При цьому зарплата половини топменеджерів на 8% або більше, в той час як середній дохід інвесторів досяг 30%, максимуму за шість років”, – показав аналіз, проведений виданням.

Зазначається, що у березні та квітні 2020 року компанії скоротили зарплату гендиректорам у зв’язку з тимчасовою зупинкою операцій через пандемію коронавірусу, падінням виторгу та скороченням співробітників. “Майже 600 компаній, що входять в індекс Russell 3000, знизили розмір зарплати керівникам, за даними Conference Board, Semler Brossy та Esgauge Analytics”, – йдеться у повідомленні.

Серед компаній, що входять в індекс S&P 500, базову зарплату CEO скоротили 102 фірми станом на 22 травня. Серед них Cummins, Walt Disney і McDonald’s. “Третина цих компаній повністю тимчасово зупинила виплату зарплат, тоді як близько половини скоротили її розмір на 50% або менше”, – показав окремий аналіз, проведений консалтинговою компанією Compensation Advisory Partners.

При цьому більшість компаній повідомили, що зарплати були скорочені на кілька місяців, у той час як багато хто говорить, що заходи будуть діяти до кінця року.

Згідно з аналізом WSJ, базова зарплата, як правило, становила 8-10% від загальної винагороди CEO компаній індексу S&P 500 за останнє десятиліття. “Основна частина грошової компенсації припадає на річні бонуси, коли переважна частина сукупної компенсації – на винагороду у вигляді акцій. У 2019 році розмір середньої винагороди у вигляді акцій становив близько $8,2 млн”, – зазначає видання.

За словами директора Weinberg Center for Corporate Governance в Університеті Делавера Чарльза Елсона, скорочення зарплат CEO здебільшого є символічним кроком.

Раніше Investory News писали, що керівники великих холдингів намагаються всіма способами допомогти працівникам пережити кризу, що спричинена швидким поширенням коронавірусу по всьому світу. Аби не звільняти співробітників, деякі з них відмовляються від своїх зарплат на їх користь.

Нещодавно стало відомо, що глава компанії Uber відмовиться від зарплати, а ще – буде звільнено 14% штату. Так сервіс змушений знижувати витрати на фоні пандемії, що вплинула на бізнес.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram