Новини
19 Липня 2019
873

Вдруге оштрафований: Єврокомісія стягнула з виробника чіпів Qualcomm $272 млн

Компанія продавала продукцію за заниженою ціною аби витіснити свого конкурента – постачальника Icera

Виробник чіпів Qualcomm вдруге за останні півтора року оштрафований Єврокомісією. Цього разу на $272 млн, повідомляє Bloomberg.

На думку регулятора, Qualcomm з 2009 по 2011 рік продавав чіпи для 3G-модемів за ціною нижче собівартості з метою витіснення з ринку конкурента-постачальника Icera. “Компанія випускала чіпсети, що забезпечують високу швидкість передачі даних, і таким чином становила загрозу бізнесу Icera”, – йдеться у розслідуванні.

І додається, що у підсумку у 2011 році Nvidia придбала Icera за $367 млн, а вже через чотири роки, у 2015-му закрила підрозділ, відмовившись від розробки модемів.

Видання пише, що штраф складає 1,27% від обороту Qualcomm за 2018 рік. “Він покликаний показати іншим учасникам ринку неприпустимість такої антиконкурентної практики”, – пояснив регулятор.

Це вже не перший штраф Qualcomm. Нещодавно, у січні 2018 року антимонопольний регулятор Євросоюзу оштрафував Quaкомпанію на $1,23 млрд. “Тоді причиною стала ексклюзивна угода між Qualcomm і Apple, яка зробила виробника чіпів монополістом на ринку. Регулятор з’ясував, що Qualcomm платила Apple “мільярди доларів”, аби партнер не закуповував мікрочіпи для своїх пристроїв в інших постачальників”, – нагадує видання.

Нагадаємо, в середині квітня Apple і Qualcomm дійшли порозуміння у питанні врегулювання патентної суперечки. І припинили всі судові розгляди, що тривали протягом останніх двох років. Компанії уклали ліцензійну угоду терміном на шість років, що почала діяти з 1 квітня 2019 року.

Згідно з домовленостями, Qualcomm поставлятимуть виробнику iPhone чіпи в обмін на виплати роялті. Apple у свою чергу погодилася виплатити Qualcomm грошову винагороду, сума якої на момент примирення не вказувалася. Одна пізніше видання The Wall Street Journal написало, що Qualcomm отримає від компанії Apple щонайменше $ 4,5 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram