Бiзнес
27 Серпня 2019
1 372

Вдарили по ЗОЖ: Українці продовжують ласувати чіпсами та іншою “нездоровою їжею”

За 2018 рік загальний обсяг виробництва снеків зріс на чверть, у порівнянні з 2017 роком

Український ринок солоних снеків продовжує користуватися попитом у вітчизняного споживача, попри те, що останнім часом спостерігається зростання внутрішньої пропозиції, а експортні відвантаження знижуються, повідомляє Ukrainian Food Export Board.

Так, за 2018 рік загальний обсяг виробництва “нездорової” продукції зріс на чверть, у порівнянні з 2017 роком (8,6 тис. т проти 6,4 у 2017 році). За підсумком чотирьох місяців 2019 року зростання склало 4,8% (2,88 тис. т), якщо порівнювати з аналогічним періодом 2018 року (2,75 тис. т).

За словами Олександра Кищук, аналітика UFEB, імпортний ринок стабільно переважає українське виробництво і має свої “вершини”. “Снеки не є продуктами першої необхідності, тому на закономірність динаміки впливає внутрішній попит та проведення спортивних змагань в країні. Динаміка імпортного ринку подібна до коливань на внутрішньому ринку”, – пояснює він.

І додає, що постачання у 2018 році перевищували 2017 рік на 27%, однак, у січні-квітні 2019 року показник знизився на 2,8%. “Хоча говорити про остаточну перемогу внутрішнього гравця рано, бо імпортні постачання перевищують внутрішню пропозицію майже в 1,5 рази”, – каже Олександр Кищук.


•••

На сегмент картопляних чіпсів припадає 35% всього вітчизняного ринку снеків

•••


У кожному сегменті снекового ринку є свої лідери. Серед великих гравців українського ринку снеків: “PepsiCo Україна”, “Монделіс Україна”, Snack Production і IPG.

У той час, експортні відвантаження чіпсів з країни у поточному році знаходяться в межах 200 т на місяць. Україна не має конкурентного становища на світовому ринку, але якщо говорити про оптимальні ринки збуту, вітчизняним виробникам варто звернути увагу на такі країни як Республіка Молдова, Білорусь та Литва.

Як ласують шкідливими смаколиками сусіди

У 2019 році ринок Білорусі у сегменті картопляних чіпсів за попередніми прогнозами оцінюють у $105 млн. Очікується, що ринок впродовж п’ятиріччя зросте на 8%. Середнє внутрішнє споживання на особу збільшиться до 1,9 кг у 2019 році (0,7 кг/особу середній показник споживання у світі).

“Споживання картопляних чіпсів для даної країни є традиційним. Це пов’язано із внутрішнім споживанням пива – основного напою, який вживається з даними солоними снеками. Однак українському експортеру варто врахувати, що споживач звертає увагу на вартість та акційні пропозиції у торгових мережах. Тому конкуренція з іншими виробниками буде важливою перевагою”, – інформує експерт.

Динаміка споживання іншого гравця ринку – Литви, також залежна від споживача та його свідомого вибору. Сегмент картопляних чіпсів у 2019 році оцінюється у $57 млн. Очікується, що ринок впродовж п’ятиріччя зросте на 0,9%.

“На відміну від Білорусі, середнє споживання снеків на душу населення за попередніми очікуваннями складає 2,3 кг. Даний ринок досить конкурентний, оскільки на ньому присутні такі гравці як Lay’s і Cheetos. Для експортера варто знати, що споживач частіше віддає перевагу великій упаковці картопляних чіпсів, вважаючи її бюджетною”, – вважають аналітики UFEB.

Головний покупець – Молдова

Республіка Молдова є одним з головних покупців українського продовольства. Перспективним він є й у сегменті картопляних чіпсів (обсяг ринку у 2019 році оцінюється у $22 млн, а зростання у період 2019-2023 років складе 5%). Внутрішнє споживання майже відповідає світовому – 0,8 кг.

“Даний ринок залишається досить конкурентним, а перевагою продукції буде її “сімейна” упаковка”, – повідомляють у UFEB.


•••

Прогнозоване зростання світового сегменту солоних снеків впродовж 2019-2023 років складе 3,8% до $41,8 млрд. Частка України в сегменті становить 1%

•••


І додають, що тенденція до здорового харчування та зростання інформованості споживача впливає на загальний показник сектору “нездорової їжі”. Однак сегмент солоних снеків є досить перспективним.

“Прогнозоване зростання впродовж 2019-2023 років складе 3,8% до $41,8 млрд. Головним споживачем залишається США (40% всього ринку). Частка України на світовій арені менше, ніж 1%, однак це не робить даний продукт менш затребуваним”, – зазначили у UFEB.

Раніше Investory News писали, що  через 150 років людська їжа може бути в формі пластирів, таблеток або вводитися через вени крапельно.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram