Новини
7 Травня 2019
1 013

Вантажний космічний корабель Dragon успішно пристикувався до МКС

Dragon доставив на борт МКС близько 2,5 т вантажу

Фото: NASA

Вантажний корабель Dragon компанії SpaceX виконав стиковку з Міжнародною космічною станцією (МКС). Пряма трансляція велася на сайті американського аерокосмічного агентства NASA.

Коли корабель зблизився з МКС, його підхопили за допомогою 17-метрового маніпулятора Canadarm-2, яким управляли зі станції космонавти Давид Сен-Жак та Нік Хейг.

На фото: Давид Сен-Жак (ліворуч) і Нік Хейг/NASA

Корабель Dragon доставив на борт МКС близько 2,5 тонн вантажів – продовольство для екіпажу, а також обладнання та матеріали для проведення наукових експериментів. Серед іншого в негерметичному відсіку корабля знаходиться прилад OCO-3, який планується встановити на поверхні МКС. З його допомогою вчені розраховують дізнатися, як коливається рівень вуглекислого газу в земній атмосфері. Ще у відсіку знаходиться Space Test Program-Houston 6 (STP-H6), який призначений для демонстрації нової технології генерації пучків змінного рентгенівського випромінювання в космосі.

Старт ракети-носія Falсon 9 з космічним кораблем був здійснений 4 травня з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида, США). Це стало вже 17-м комерційним польотом, виконаним компанією SpaceX на замовлення NASA для постачання Міжнародної космічної станції.

Як відомо, першим космічним туристом компанії SpaceX Ілона Маска планує стати основний власник ритейлера Zozo Юсаку Маедзава. Але мільярдер, який викупив усі квитки на перший політ SpaceX, продає кілька творів мистецтва зі своєї колекції, повідомляє Reuters. Картини будуть продані 16 травня на аукціоні Sotheby’s в Нью-Йорку. На торги виставлена ​​в тому числі робота Енді Уорхола, яка оцінюється у $1,5-2 млн, і картина Еда Руше за $2-3 млн.

На фото: Ілон Маск (ліворуч) та Юсаку Маедзава/SpaceX

У відповідь на питання про те, чому він продає картини, Маедзава пожартував, що у нього “немає ні гроша, тому що він витрачає все, що у нього є”. Однак, як пише видання, цю заяву не варто сприймати серйозно, оскільки мільярдер відомий своїми регулярними великими витратами. Проте статок мільярдера дійсно істотно зменшився.

Нагадаємо, компанія Ілона Маска SpaceX планує залучити капітал у розмірі $500 млн у рамках чергового раунду фінансування. Кошти будуть спрямовані на проект розвитку сервісу супутникового інтернету Starlin.

Також, 12 квітня SpaceX здійснила перший комерційний рейс ракети Falcon Heavy з супутником Arabsat 6A для Саудівської Аравії. Через сім хвилин два бокових блоки першого ступеня успішно сіли на майданчик неподалік від місця старту. Вони зробили вертикальне приземлення практично синхронно.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram