Новини
12 Липня 2019
979

В Україні зафіксували зниження рівня тіньової економіки

Минулого року він склав 30% від офіційного ВВП

У 2018 році рівень тіньової економіки склав 30% від офіційного ВВП, що на 2 відсоткові пункти менше, у порівнянні з 2017 роком, повідомляє Мінекономрозвитку, посилаючись на дані щоквартального звіту “Загальні тенденції тіньової економіки в Україні”.

“Це найнижчий рівень, починаючи з 2009 року, якщо порівнювати аналогічні показники попередніх років”, – зазначили у міністерстві.

За даними Мінфіну тенденція до зменшення рівня тіньового сектору за підсумком 2018 року, у порівнянні з позаминулим роком, спостерігалася в більшості основних агрегованих видів економічної діяльності (ВЕД), за виключенням ВЕД “Транспорт, складське господарство, поштова та кур’єрська діяльність” та ВЕД “Сільське, лісове та рибне господарство”.

“У ВЕД “Фінансова та страхова діяльність” на 10 в.п., у добувній промисловості – на 8 в.п., в оптовій та роздрібній торгівлі – на 5 в.п. у переробній промисловості та у ВЕД “Операції з нерухомим майном” на 4 в.п. у кожному з ВЕД, у будівництві – на 3 в.п.”, – зазначили у звіті.

Найбільший рівень тіньового сегмента зафіксовано у ВЕД “Фінансова та страхова діяльність” – 40% від обсягу офіційного ВДВ даного виду економічної діяльності.

Крім того традиційно низьким є рівень тіньової економіки у ВЕД “Сільське, лісове та рибне господарство” – 12% від рівня офіційного ВДВ цієї галузі.

Раніше Investory News писали, що за розрахунками Мінекономрозвитку, у січні-вересні 2018 року рівень тіньової економіки склав 32% від офіційного ВВП, що на 1 відсотковий пункт менше у порівнянні з аналогічним періодом 2017 року.

Що стосується світової економіки, то за даними дослідження аналітичного центру Brookings вона знаходиться на порозі “синхронного уповільнення”. Наразі мова не йде про настання рецесії, однак темпи глобального економічного зростання знижуються, і цей процес складно повернути назад. Крім того істотний вплив на негативні показники мають геополітична невизначеність і торгові війни.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram