Новини
31 Травня 2021
803

В Україні спостерігається зростання промисловості

Хоча підприємства все ще не розпочали більше інвестувати у свій розвиток

За даними Держстату промислове виробництво в Україні у квітні зросло й проти попереднього місяця і, особливо, квітня минулого року, пише агенція “Українські новини” з посиланням на статтю академіка НАН України Богдана Данилишина.

“На фоні адаптації до діяльності в умовах COVID-19 та сприятливої кон’юнктури на зовнішніх ринках економіка України та промислове виробництво відновлюються”, — пише він.

Згідно з даними Держстату, індекс промислової продукції (ІПП, сезонно скоригований) у квітні 2021 року зріс до переднього місяця на 2,7%. У річному вимірі, скориговано на ефект календарних днів, промислове виробництво в Україні у квітні зросло на 12,5%, якщо порівняти з квітнем 2020 року.

За словами Данилишина, характерним є зростання ІПП у квітні за більшістю видів промислової діяльності та у розрізі основних промислових груп.

“Так, зростання галузей добувної промисловості у квітні становило 1,8% до попереднього місяця та 6,6% до відповідного місяця минулого року; галузей переробної промисловості — відповідно 3,0% та 17,7%, — зазначає він. — У січні-квітні 2021 року, якщо порівняти із січнем-квітнем 2020 року. ІПП зріс на 1,5%, зокрема у добувній промисловості та розробленні кар’єрів — знизився на 0,5%, у переробній — зріс на 2,7%, у постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря — зріс на 4,2%”.

Така кон’юнктура світового ринку та адаптація до діяльності в умовах пандемії сприяла покращенню фінансових результатів великих і середніх підприємств, виробників промислової продукції. Їх фінансовий результат за січень-березень 2021 року становив 166,0 млрд грн прибутку проти збитку на рівні 4,9 млрд грн у січні-березні 2020 року. Частка збиткових підприємств скоротилася до 27,8% проти 40,8% у січні-квітні 2020 року.

При цьому за словами Данилишина, підприємства все ще не розпочали більше інвестувати у свій розвиток. Так, у першому кварталі 2021 року індекс капітальних інвестицій в Україні зменшився на 9,5% до відповідного періоду минулого року, зокрема, у промисловості — на 12,4%. Також промислові гіганти не поспішають за позиками у фінустанови, а більше інвестують свої власні кошти.

“Частка коштів банків та інших позик у фінансуванні капітальних інвестицій знизилася до рівня нижче 5%, тоді як власним коштом підприємств та організацій фінансується майже 4/5 капітальних інвестицій в Україні”, — зазначає академік.

Що стосується сільського господарства, то хоча Україна і продовжує залишатися однією з найбільших експортерів сільськогосподарської продукції, але у січні-квітні 2021 року індекс виробництва такої продукції знизився на 4,7% до відповідного періоду минулого року.

За словами Данилишина це обумовлено недостатньо сприятливими погодними умовами та високим врожаєм минулого року.

На фоні стабілізації економіки, виконання Державного бюджету за податковими надходженнями у травні здійснюється із випередженням плану. Так, з початку травня станом на 25.05.2021 до державного бюджету надійшло 64,9 млрд грн, що на 8,3 млрд грн або на 14,6% перевищує індикативні показники на місяць. При цьому, відшкодування ПДВ з бюджету з початку травня становило 4,3 млрд грн (+0,7 млрд грн проти відшкодування ПДВ у квітні на відповідну дату), з початку року — 54,3 млрд грн.

“Непогано почуває себе і фінансова сфера. “Активи банків у квітні (станом на 01.05.2021) зросли на 1,5% (або на 27,2 млрд грн до 1 863 млрд грн) головним чином шляхом збільшення кредитування суб’єктів господарської діяльності (+16,3 млрд грн або +2,2% за місяць) та фізичних осіб (+2,4 млрд грн або +1,2%)”, — пише Данилишин.

За результатами чотирьох місяців 2021 року чистий прибуток банків становив понад 17,5 млрд грн, збільшившись у квітні на 6,6 млрд грн.

Як писали раніше Investory News, за січень-квітень 2021 року проти аналогічного періоду 2020 року зросло виробництво металургійної продукції. Так, виробництво чавуну в Україні зросло на 9,0% до 7,07 млн т, сталі — на 7,2% до 7,14 млн т, металопрокату — на 7,0 % до 6,39 млн т.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram