Новини
23 Січня 2020
1 342

В Україні рекордно знизилося виробництво молока

Найбільше зменшили виробництво на Київщині  ―  на 15%

За результатами минулого року Україна рекордно скоротила виробництво молока – на 3,7%, до 9,69 млн тонн. Таким чином, українські переробники недотримали 377,1 тис. тонн сировини, повідомляє Асоціація виробників молока, посилаючись на дані Держстату.

“Всі роки незалежності українська молочна галузь демонструє скорочення виробництва молока. Проте саме у 2019 році вперше зафіксували такі рекордні темпи падіння, коли загальний збір молока “не дотягнув” до позначки в 10 млн тонн”, – зазначили в організації.

За словами аналітиків, причина – зменшення поголів’я дійних корів. Фермери змушені вдаватися до таких заходів, оскільки недоотримують компенсації за чинними програмами держпідтримки, а також через незрозумілу ситуацію з впровадженням ринку землі.

“Через це деякі підприємства або повністю закрили молочний напрямок бізнесу, або максимально скоротили поголів’я. Значна кількість ферм заморозили інвестиційні інфраструктурні проєкти. Є і такі, які повністю розчаровані державною політикою у сфері підтримки тваринництва”, – йдеться у повідомленні.

Серед населення скорочення виробництва молока відбувалося через погану ціну на сировину низьких ґатунків, які виробляються більшістю домогосподарств. До інших, не менш важливих причин, належать зменшення чисельності працездатного населення у сільських місцевостях, трудова міграція та наростання настроїв небажання утримування худоби.

У цілому, наймасштабнішим скорочення виробництва сировинного молока було серед господарств населення, де падіння склало 4,6%, а це – 339,3 тис. тонн. Скорочення відмічалося майже по всіх регіонах. Найбільше зменшили виробництво на Київщині – на 15%, найменше на Житомирщині  – 7,6%. У 2019 році загальний надій у приватному секторі становив 6,97 млн тонн.

Серед молочнотоварних ферм скорочення виробництва було меншим – 3,7%, до 2,72 млн т. з річними втратами 37,8 тис. т. Зниження виробництва сировинного молока відбулося в більшості регіонів країни.

За прогнозами аналітиків у 2020 році очікується подальше скорочення виробництва сировинного молока.

Нагадаємо, влітку минулого року Україні дозволили експортувати молоко та молочні продукти до Японії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram