Новини
6 Вересня 2022
468

В Україні планується новий сценарій розрахунку ренти на газ

Його будуть здійснювати виходячи із внутрішніх цін реалізації

Народні депутати фракції “Слуга народу” Данило Гетманцев та Андрій Жупанин зареєстрували законопроєкт №7732 про внесення зміни до розрахунку рентної плати за користування надрами для видобутку природного газу, повідомляє Interfax-Україна.

Згідно з документом, з 1 серпня 2022 року і до скасування заборони на здійснення експорту українського газу, планується прибрати з розрахунку ренти середньоарифметичне значення митної вартості імпорту та котирувань на нідерландському газовому хабі TTF.

Натомість розрахунок здійснюватиметься на підставі максимального показника однієї з величин:

• середньозважена ціна у договорах НАК “Нафтогаз України”, укладених у рамках закупівлі природного газу власного видобутку на організованих товарних ринках;

• середньозважена ціна продажу природного газу за результатами торгів на організованих товарних ринках без урахування НАК та її “дочок”;

• середнє арифметичне значення середньої ціни UA VTP Gas price на наступний місяць і вона ж на умовах передоплати.

Ініціатори законопроєкту пояснюють, що через російську військову агресію та організований нею газовий шантаж, ціни на газ у Європі досягли рекордних показників.

Водночас заборона експорту українського газу та скорочення споживання всередині країни призвели до того, що в серпні поточного року його видобуток став збитковим, оскільки ціна реалізації в Україні втричі нижча від європейських цін.

“Внаслідок цього більша частина газовидобутку стала збитковою, що призводить до зниження обсягів газовидобування та збільшує залежність від імпорту природного газу в Україну. Тому пропонується врегулювати та оптимізувати питання визначення бази оподаткування для природного газу, видобутого в Україні з 1 серпня 2022 року, шляхом зміни механізму визначення фактичної ціни реалізації”, — йдеться у документі.

Нагадаємо, після заяви керівництва ЄС про заповнення газосховищ на 80% ціни на газ обвалилися.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram