Новини
7 Квітня 2022
384

В МЗС жорстко засудили Угорщину за готовність оплачувати російський газ у рублях

Як зазначають у відомстві, таким чином Будапешт допомагає путіну продовжувати його агресію проти України

У Міністерстві закордонних справ України вважають, що Угорщина допомагає президенту російської федерації володимиру путіну продовжувати агресію проти України. Про це йдеться у коментарі речника МЗС України Олега Ніколенка, пише УНІАН.

“Політична кампанія керівної партії в Угорщині під час парламентських виборів була побудована на залякуванні угорців нібито загрозою поширення війни росії на угорську територію. Очевидно, після виборів в Будапешті перейшли до наступного етапу — допомогти путіну продовжувати його агресію проти України, цивілізованого світу та християнських цінностей”, — наголосив Ніколенко.

“Небажання керівництва Угорщини визнати неспростовну відповідальність рф за звірства російської армії в Бучі, Ірпені, Гостомелі та інших населених пунктах означає свідомо зміцнювати почуття безкарності росії та заохочувати її до нових звірств проти українців”, — заявив речник.

Він додав, що до цієї ж категорії відносяться заяви угорського керівництва про готовність сплачувати за російський газ в рублях.

“рф намагається перевести розрахунки за постачання газу в Європу в національну валюту, аби врятувати російську економіку на тлі міжнародних санкцій. Російській воєнній машині потрібні ресурси задля продовження війни проти України”, — наголосив Ніколенко.

“У цьому контексті розглядаємо заяву про готовність оплачувати російський газ в рублях як недружню позицію щодо нашої держави. Такі заяви також суперечать консолідованій позиції Європейського Союзу, який принципово відмовився задовольняти російську забаґанку“, — підкреслив Ніколенко.

Речник відзначив, що українців та угорців об‘єднують багатовікові історичні, політичні, економічні та культурні зв‘язки, а Україна є Батьківщиною для близько 150 тис. українських угорців. “Водночас логіка, якою нині керуються політики в Будапешті, підігруючи агресивній політиці росії, є шкідливою для обох наших народів”, — додав дипломат.

“На цьому тлі цинічними виглядають пропозиції провести в Будапешті мирні переговори України та росії. Якщо Угорщина дійсно хоче допомогти припинити війну, ось як це можна зробити: припинити руйнувати єдність в ЄС, підтримувати нові антиросійські санкції, надати Україні військову допомогу, не створювати додаткових джерел для фінансування російської воєнної машини”, — наголосив Ніколенко.

Тим часом прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президент Азербайджану Ільхам Алієв за підсумками переговорів у Брюсселі за участю голови Європейської ради Шарля Мішеля домовилися про створення комісії з питань делімітації кордонів між Вірменією та Азербайджаном.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram