Бiзнес
27 Травня 2019
965

В червні ціна на пальне може вирости на 1-2 грн/л

Без врахування ризиків: спецдозволів на експорт пального з Росії до України, виборів до Європарламенту, протистояння США-Китай, ціна може залишитися на місці

Фото: Pixabay

Найближчим часом роздрібна ціна на пальне може вирости на 1-2 грн/л. Серед основних причин – ймовірні проблеми з імпортом сировини. Так, з 1 червня Російська Федерація вимагатиме отримання спеціальних дозволів на експорт бензину та дизпалива в Україну.

Як зазначив у коментарі Investory News аналітик ІК Concorde Capital Дмитро Хорошун, в залежності від розміру збитків поставок з РФ й від успішних зусиль імпортерів, які налагоджують поставки з інших країн, передбачається можливе зростання вартості пального на 1-2 грн/л.

На думку аналітика, цього літа на вартість бензину та дизпалива впливатиме чимало факторів. Зокрема, зміна світових цін на нафту. “Так, у липні можливі відхилення від очікуваної ціни Brent $70 за барель, й ціни на пальне в Україні слідуватимуть за світовою ціною нафти”, – зазначив він.

До того ж, 25-26 червня пройде зустріч Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК+), на якій буде визначено політику картелю на наступні 6 місяців. “Вважаю, що саудіти і в цілому ОПЕК+ збережуть жорстку позицію і не збільшать квоти. І цей сценарій вже в основному закладений у цінах. Однак, якщо картель піде на поступки й збільшить квоти, ціни на нафту Brent можуть знизитися до $60-65 за барель – навіть у червні, якщо у ринку з’являться очікування такого розвитку подій”, – поділився пан Хорошун.

Вартість пального залежатиме і від виборів до Європарламенту, що відбувалися минулого тижня – 23-26 травня. Аналітик впевнений, якщо сили анти-істеблішменту та популізму наберуть багато голосів, це може знизити апетит до ризиків світових фінансових ринків. “Це підсилить небезпеку поширення світової економіки, а також посприяє падінню цін на нафту навіть вже у червні”, – підкреслив він.

Зростання ціни на нафту можливе у випадку загострення конфлікту між Іраном і США та Саудівською Аравією. Нагадаємо, що довготривалий ризик військових дій за участю Ірану загострився у травні – були атаковані нафтопроводи Саудівської Аравії, яка звинуватила в цьому Іран. А можлива війна між США та Іраном почала обговорюватися публічно – Трампом й іранськими діячами. “Ринки нафти навряд чи враховують в ціні велику ймовірність реальних військових дій за участю Ірану, але якщо ситуація загостриться, це буде сприяти зростанню цін на нафту”, – пояснив Дмитро Хорошун.

І додав, що через місяць – 28-29 червня – пройде саміт G20 в Японії, в результаті якого може стати зрозуміло, чого очікувати від торгової війни США-Китай. Аналітик впевнений, що до самого саміту очікування ринків можуть змінюватися на заявах політиків.

“Я думаю, що швидке і безболісне завершення цієї торгової війни – ілюзія, тому що нинішній етап протистояння США та Китаю набагато глибше, ніж баланс торгівлі між ними; навіть сама назва “торгова війна” не показує глибини конфлікту. Світові ринки (фінансові та ринки сировини, в тому числі ринки нафти), в травні почали позбавлятися від цієї ілюзії, що не дозволило цінами на нафту злетіти після посилення США санкцій на іранський експорт цієї сировини. Обережність ринків у зв’язку з протистоянням США-Китай продовжить балансувати геополітичні проблеми навколо Ірану, принаймні в червні”, – зазначив Хорошун.

Що стосується ризиків усередині країни, то на вартість пального безпосередньо впливатиме курс гривня/долар. Політична невизначеність сприятиме ослабленню гривні з нинішнього рівня 26,5. “Але запуск 27 травня зручної нагоди торгувати українськими ОВДП для іноземних інвесторів (приєднання до міжнародного депозитарію Clearstream) може ще трохи зміцнити гривню, навіть після дивовижної стабільності валюти в останні місяці. Ціни на бензин та ДТ будуть слідувати за курсом гривня/долар, особливо при послабленні гривні”, – підкреслив Дмитро Хорошун.

Таким чином, до кінця 2019 року ціни на нафту марки Brent залишаться в коридорі 60-70 дол/барель. Відповідно, при курсі гривні не вище 27,5 нинішні роздрібні ціни на паливо в Україні (30,1 грн/л для А-95, 29,4 грн/л для ДТ) виглядають адекватними для другої половини року.

“При цьому вищезазначені ризики – і для гривні, і для світових цін на нафту, і для проблем з імпортом палива в Україну створюють більше невизначеності для другої половини року, ніж в короткостроковій перспективі (червень), тому до кінця 2019 року можливі великі відхилення від прогнозу в обидві сторони”, – зазначив аналітик.

І додав, якщо не брати до уваги можливі ризики, то вже найближчим часом, у червні, ціни суттєво не зміняться від теперішніх показників. “У червні (при курсі гривня/долар 26,5 і нафти Brent близько 70 дол./ барель), найімовірніше, ціни істотно не перевищать нинішні рівні (30,1 грн/л для А-95, 29,4 грн/л для ДТ), з дуже можливим падінням на 0,5-1 грн/л через те, що побоювання з поставками з Білорусі та РФ не реалізуються”, – спрогнозував Дмитро Хорошун.

Раніше Investory News писали, в кінці квітня вартість нафти еталонних марок стрімко зросла. Так, червневі ф’ючерси на нафту марки Brent на Лондонській біржі ICE Futures подорожчали на $1,73 (2,4%) – до 73,7 $/барель. Збільшення ціни на нафту пояснюється планами Держдепартаменту США припинити дії винятків з санкцій для ряду країн на купівлю іранської нафти.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram