Новини
13 Лютого 2022
944

Уявне місто: Що відомо про нову столицю Індонезії, яку ще не збудували

Уряд вигадав, як називатиметься нова столиця

Протягом багатьох років Індонезія обговорює план перенесення столиці на нове місце. Джакарта, яка є не лише центром державної влади, але також найбільшим фінансовим, діловим і торговим мегаполісом, із навантаженням не справляється.

Тут з урахуванням передмість живе 30 млн людей, водночас вся область схильна до частих землетрусів і повеней. Крім того, у місті проходить поступове просідання ґрунту через неконтрольоване вилучення ґрунтових вод.

Вже підраховано, що на реалізацію ідеї потрібно близько $35 млрд та близько 10 років. І поки фахівці розробляли проєкт і підшукували потрібне місце, уряд думав про назву майбутнього головного міста. Рішення було схвалене 17 січня: столиця називатиметься “Нусантара”, що в перекладі означає “архіпелаг” і, на думку президента Джоко Відодо, ілюструє девіз країни “Єдність у різноманітті”.

Нове місто розташується на східному узбережжі острова Калімантан та охопить площу 2560 кв. км в оточенні лісів, затоки та пагорбів. Зараз ця територія є частиною провінції Східний Калімантан, але після набуття столичного статусу Нусантара стане новою самостійною провінцією.

На фото: нинішня столиця Індонезії — Джакарта

Конкурс на дизайн майбутнього міста проводився у 2019 році, і переможцем стала місцева компанія Nagara Rimba Nusa. Участь у розробці також беруть команди, що посіли друге та третє місця, дизайнери з Китаю, Японії та інших країн.

Цікаво, що “Nagara Rimba Nusa” можна перекласти як “Країна лісів та архіпелагів”, і ця назва якнайкраще підходить новому імені для столиці, яке, проте, вперше прозвучало лише кілька місяців тому.

Зараз Індонезія, як і багато інших держав, бореться з пандемією. Перші практичні кроки з перенесення столиці розпочнуться, як очікується, не раніше березня 2022 року.

Експерти зазначають, що Нусантара не вирішить усіх проблем Індонезії, але знизить навантаження на Джакарту і може зменшити домінування острова Ява у політиці та економіці країни. У той час як більша частина з 272 млн індонезійців проживає на Яві, лише 16,2 млн людей живуть на Калімантані.

Як відомо, влада Індонезії вирішила розширити систему оподаткування, додавши додаткові платежі для “дуже багатих громадян країни”. Таким способом уряд має намір заробити більше грошей для національних екологічних проєктів.

Раніше Investory News писали про найдавніше місто, яке й дотепер більшість вважає столицею — Стамбул.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram