Новини
3 Лютого 2020
499

Усе ще в мінусі: Ціна на нафту продовжує знижуватися

Негативну динаміку показують й американські фондові індекси, які впали на 1,6-2,1%

У понеділок, 3 лютого, ціни на нафту продовжили знижуватися через побоювання щодо попиту після того, як у Китаї, найбільшому у світі імпортері нафти, спалахнув коронавірус, повідомляє Reuters.

Ф’ючерси на нафту марки Brent знизилися на 0,65%, до $56,25 за барель після падіння майже на 12% у січні – максимального з листопада 2018 року. Ф’ючерси на американську легку нафту WTI втратили 0,12%, до $51,50 за барель, раніше досягнувши сесійного мінімуму у $0,42. Ціна на WTI за січень упала на 15,6%, максимально з травня.

“Ф’ючерси на нафту марок Brent і WTI втрачають у ціні четвертий тиждень поспіль, особливо після скасування авіакомпаніями рейсів у Китай, – пише видання. – Крім того, у другій за величиною економіці світу порушені ланцюжки постачання, що змусило найбільшу нафтопереробну компанію КНР Sinopec скоротити виробництво”.

Негативну динаміку показують й американські фондові індекси. Зокрема через новини про введення режиму надзвичайного стану у країні через поширення коронавірусу.

“Надзвичайний стан передбачає тимчасову заборону на в’їзд у Штати іноземних громадян, які можуть становити ризики в плані передачі вірусу, – заявив Алекс Азар, міністр охорони здоров’я й соціальних служб. – Зокрема, це стосується людей, які побували на території Китаю протягом останніх двох тижнів”.

За інформацією MarketWatch, втрати Dow Jones Industrial Average і Standard&Poor’s 500 в останній робочий день минулого тижня стали максимальними з серпня. “При цьому індекси розгубили весь приріст, досягнутий з початку поточного року. Тепер зниження Dow Jones у 2020 році становить 1%, S&P 500 – майже 0,2%”, – йдеться у повідомленні.

Так, індекс Dow Jones Industrial Average знизився на 2,09%, до 28256,03 пункти. Standard & Poor’s 500 за день зменшився на 1,77%, склавши 3225,52 пункти. Значення Nasdaq Composite за підсумками торгів у п’ятницю знизилося на 1,59%, до 9150,94 пункти.

Котирування акцій Delta Air Lines й American Airlines знизилися на 2,4% і 3,2% відповідно, після того, як авіакомпанії змушені були скасувати перельоти в Китай. Папери Exxon Mobil Corp і Chevron Corp знизилися на 4,1% і на 3,8%. “Фінансові показники двох найбільших нафтовиробників країни розчарували інвесторів”, – пише видання.

Apple Inc. втратила за день 4,3% вартості, що стало максимальним падінням, принаймні за останні п’ять місяців. “Це обумовлено тим, що бізнес технологічного гіганта значною мірою залежить від Китаю”, – йдеться у повідомленні.

Капіталізація Caterpillar Inc скоротилася на 3%. Прибуток виробника устаткування для дорожнього будівництва та гірничодобувної промисловості у IV кв перевершив прогнози. “Проте виторг і прогноз на 2020 рік виявилися гіршими, ніж очікувалося”, – пише видання.

Ціна акцій Electronic Arts Inc. знизилася на 3,3%. Один із провідних виробників комп’ютерних ігор у світі збільшив чистий прибуток і виторг у жовтні-грудні, однак прогноз виторгу на поточний квартал не виправдав очікувань експертів.

Водночас котирування паперів Amazon.com подорожчали на 7,4%. Найбільший у світі інтернет-ритейлер отримав рекордний виторг у IV кв завдяки високим продажам у святковий період.

Тим часом, як раніше писали Investory News, на підтримку економіки, яка постраждала в результаті спалаху коронавірусу, Центральний банк Китаю вже в понеділок, 3 лютого, виведе на ринки ліквідність на суму 1,3 трлн юанів (понад $173 млрд). Після цього загальна ліквідність у банківській системі буде на 900 млрд юанів вище, ніж за аналогічний період 2019 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram