Новини
30 Вересня 2021
709

Уряд затвердив проєкт космічної програми України вартістю 41 мільярд гривень

Фінансування Програми здійснюватиметься коштом, передбаченим у державному бюджеті, а також інших джерел

Кабінет міністрів України (КМУ) 29 вересня підтримав законопроєкт “Про затвердження загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки” з орієнтовним обсягом коштів для її реалізації 40,78 млрд грн, зокрема з держбюджету — 15,76 млрд грн, повідомляє пресслужба КМУ.

Програма передбачає реалізацію шести завдань:

• провадження космічної діяльності в інтересах національної безпеки та оборони;

• створення космічних систем спостереження Землі та їх складових;

• впровадження космічних технологій на ринку послуг;

• створення ракетно-космічної техніки;

• фундаментальні та прикладні наукові дослідження у сфері космічної діяльності;

• правове, науково-методичне та інформаційне забезпечення заходів Програми.

Фінансування Програми здійснюватиметься коштом, передбаченим у державному бюджеті, а також інших джерел, не заборонених законодавством. Орієнтовний обсяг необхідних коштів на 2021-2025 роки становить 40,78 млрд гривень, зокрема з державного бюджету 15,76 млрд гривень.

“Однак, за попередніми підрахунками, непрямі доходи у сфері економіки та додаткові переваги у сфері національної безпеки, державного управління та екології за цей період становитимуть понад 16 млрд грн. Найбільший дохід очікується у сегментах агромоніторингу, екології й безпеки та оборони”, — зазначив віцепрем’єр-міністр України — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський.

Він також наголосив, що подальше схвалення Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021-2025 роки сприятиме системному та послідовному розвитку української космічної галузі, корпоратизацію якої нещодавно погодив Уряд.

Нагадаємо, Firefly Aerospace українського підприємця Макса Полякова уклала угоду з невеликою аерокосмічною компанією Astra на суму в $30 млн. За умовами угоди, Firefly Aerospace передасть Astra права на виробництво своїх ракетних двигунів Reaver.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram