Новини
29 Червня 2021
649

Уряд розробив нову Програму дій

Це вже третій документ — два попередніх не отримали підтримку парламентарів

Кабінет Міністрів України, очолюваний прем’єром Денисом Шмигалем, розробив нову, вже третю Програму дій до 2024 року — тепер вона втричі більша й охоплює цілі від інфраструктури до енергетики, бізнесу та інвестицій. Про це відомо з документа Програми, що є у розпорядженні Економічної правди.

Це вже третя Програма дій уряду Шмигаля — дві попередні, представлені 2020 року, парламентарі у залі не підтримали. Документ втричі більше за останній і складається з 257 сторінок, на яких уряд визначає пріоритетні дії за трьома основними напрямками: держава, економіка та громадяни.

“Ухвалення документу парламентарями захистить уряд від звільнення на рік. Економічний блок розташувався на 82 сторінках, що містять 4 пріоритети”, — зазначає видання.

“Велике будівництво”

Передбачається модернізація транспортної інфраструктури: будівництво та ремонт доріг і мостів, летовищ; оновлення рухомого складу залізниці. До 2024 року уряд хоче передати у концесію 6 морських портів.

До цього розділу відносяться й житлові питання: підвищення рівня оплати за компослуги, майже вдвічі збільшення кількості населених пунктів, де сортують сміття та зменшення кількості проблемних об’єктів житлового будівництва.

 “Інвестиційний хаб”

У цьому пріоритеті уряд визначає метою для себе створення Фонду Фондів, запуск Національної біржі з торгівлі капіталом і товарами. Зокрема, планується до 2024 року збільшення співвідношення обсягу торгів на організованому фондовому ринку до ВВП до 15% з 8% 2020 року. До 2024 року — збільшити чистий приплив інвестицій до 5-5,5%.

Щодо держвласності, усі держпідприємства, що не функціонують, уряд ліквідує або реорганізує. Кількість аукціонів з продажу держмайна до 2024 року хочуть збільшити до 800 (з 426 минулого року), а надходження від приватизації — до 5 млрд грн (з 2,2 млрд грн 2020-го).

15 найбільших державних компаній працюватимуть за Керівними принципами щодо корпоративного управління на держпідприємствах, затверджених OEСР.

 “Легкий бізнес”

У цій частині уряд має 7 програмних цілей, що стосуються податків, митниці, фінансової звітності, зайнятості тощо. Зокрема, йдеться про зменшення регуляторного навантаження на бізнес внаслідок покращення системи держнагляду.

Серед цілей: перегляд екологічного податку, імплементація законодавства для реалізації Угоди FATCA, подальша імплементація ВEPS для підвищення прозорості міжнародних транзакцій. Крім того — виконання Угоди про асоціацію в частині контролю за тютюном, пальним; оподаткування акцизом пива, пального й спирту.

Окремим пунктом прописана реформа митниці: зменшення часу проходження митних процедур, поступ у виконанні Угоди щодо митних питань.

Також для малого та середнього бізнесу створять онлайн-платформу для навчання, фінансування та консультацій. Щодо зайнятості, планується підтримка для “заробітчан” для започаткування власної справи та програми зі зменшення безробіття, осучаснення трудового законодавства (до 2022 року).

“Нова економіка”

Це — найбільший економічний пріоритет уряду, що охоплює промисловість, енергетику, інфраструктуру, агрополітику тощо. Так, уряд ставить собі за мету зробити українське промвиробництво конкурентоздатним на внутрішньому та зовнішньому ринках, зокрема — стратегічні галузі промисловості.

У цьому розділі йдеться про набуття членства у Європейському космічному агентстві, імпортозаміщення, активізацію авіабудування. Експорт авіатехніки хочуть збільшити з 12 млн грн до 3,8 млрд грн 2024 року.

Однією з цілей є реформа “Укроборонпрому” та створення Державного фонду розвитку оборонно-промислового комплексу України (до 2022 року).

Щодо енергетики, уряд прямує до інтеграції в європейський енергетичний простір та незалежності від енергосистем РФ та Білорусі. Зокрема — до інтеграції до ENTSO-E (до 2023 року), адаптації до енергетичного законодавства ЄС та диверсифікації джерел постачання газу.

Крім того, уряд взявся за екологію й розвиватиме ініціативи щодо декарбонізації економіки згідно Європейського зеленого курсу. До 2022 року планують створити Фонд декарбонізації для фінансування енергоефективних заходів. Крім того, для залучення інвестицій планують випускати “зелені облігації”.

Одним із завдань стане залучення іноземних партнерів для створення Консорціуму щодо управління ГТС України та створення умов для реформування вугільної галузі.

У “новій економіці” йдеться й про конкурентний ринок залізничних перевезень — з 2023 року їх має бути вже 4, метою є й реформа “Укрзалізниці”.

Чимало уваги приділили держпідтримці сільгоспвиробників, агрострахуванню, меліорації та прозорому регулюванню земельних відносин.

Для Мінфіну цілями визначили підтримку малого та середнього бізнесу, підвищенню рівня іпотеки та реструктуризацію боргів Фонду гарантування вкладів. Окреме завдання стосується розвитку територій, прилеглих до тимчасово окупованих для створення рівних з іншими регіонами України умов і можливостей розвитку громадян, громад, бізнесу.

Нагадаємо, у червні минулого року Верховна Рада України не підтримала оновлену програму дій уряду. Як результат — Кабінет міністрів не отримав річний імунітет від відставки.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram