Новини
11 Вересня 2019
903

Укрзалізниця залучила від ЄБРР $100 мільйонів

Кошти використають на модернізацію залізничної інфраструктури та оновлення засобів диспетчерської сигналізації та зв’язку

Укрзалізниця додатково розмістила майже $100 млн єврооблігацій. Таким чином, цьогорічний загальний випуск євробондів компанії становить близько $600 млн. Кінцевий термін погашення додаткового випуску — 2024 р. з ефективною ставкою 7,292% річних. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

Згідно з повідомленням, 70% залучених коштів підуть на модернізацію залізничної інфраструктури міжнародних транспортних коридорів TEN-T. А 30% — на оновлення засобів диспетчерської сигналізації та зв’язку, а також на удосконалення системи контролю залізничного трафіку.

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, Укрзалізниця залучає від ЄБРР $100 млн за найнижчою за 8 років ставкою.

“Ми не тільки декларуємо принципи вільної конкуренції та відкритості, найближчим часом ми розпочнемо активне реформування у сфері залізничних перевезень та безпосередньо на Укрзалізниці. Співпраця з ЄБРР є сигналом для інших міжнародних партнерів, з якими ми готові разом втілювати реформи у життя”, — зазначив він.

За словами голови правління АТ “Укрзалізниця” Євгена Кравцова, завдяки цим заходам Укрзалізниці вдасться залучити додаткові транзитні вантажі, зменшити час проходження їх територією України та, як наслідок, збільшити фінансові надходження компанії.

“Найближчим часом Укрзалізниця та ЄБРР планують погодити план імплементації угоди, яким буде визначено повний перелік проектів модернізації. Закупівля матеріалів проводитиметься за правилами ЄБРР. Це гарантує, що процес буде максимально прозорим. Учасниками тендера можуть бути як резиденти України, так і нерезиденти України. Це дасть можливість залучити до закупівлі широке коло учасників”, — підкреслив Кравцов.

Зазначається, що всі роботи планується виконати у 2020 р.

У повідомленні також нагадали, що на початку липня 2019 р. Укрзалізниця вперше після шестирічної перерви залучила фінансування з міжнародного ринку капіталу на $500 млн. Ставка купона за бондами є найнижчою з 2011 р. серед квазісуверенних позичальників з України.

За даними ЄБРР, облігації будуть в лістингу біржі “Євронекст” у Дубліні. Отримані від розміщення кошти використаються на реконструкцію пріоритетних залізничних ліній, переважно тих, які відносяться до Транс’європейських транспортних мереж.

Загальна протяжність колій УЗ складає понад 23 тис. км, і за цим показником компанія є 14-ю у світі. Вона також є 6-ю у світі за обсягом пасажирських перевезень і 7-ю — за обсягом вантажних перевезень.

ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності у країні в 1993 р. банк узяв на себе сукупні зобов’язання щодо надання майже €13,6 млрд ($14,99 млрд) в рамках 432 проектів.

Нагадаємо, АТ “Укрзалізниця” в Одесі відкрила власний зерновий термінал, який стане елементом логістичного ланцюжка в рамках пілотного проекту компанії з експорту зернових.

А Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає кредит на суму до $35 млн на розвиток залізничного логістичного бізнесу, який повністю належатиме нідерландській агрокомпанії Louis Dreyfus Company (LDC).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram