Новини
25 Червня 2019
772

Укрзалізниця планує розмістити євробонди в доларах

Зустріч з інвесторами відбудеться 26 червня

Укрзалізниця в середу, 26 червня, розпочинає зустрічі з інвесторами, за підсумками яких може розмістити євробонди в доларах терміном обігу три-п’ять років. Мандати видано J.P. Morgan та інвесткомпанії Dragon Capital, передає “Інтерфакс-Україна”, посилаючись на джерела серед банкірів. І додає, що road show пройде у Великобританії та континентальній Європі.

У звіті Укрзалізниці за 2018 рік вказано, що “рефінансування наявного суспільного боргу через випуск євробондів у II-III кв 2019 року є пріоритетним для компанії”.

Держкомпанія у травні 2013 року розмістила дебютний випуск єврооблігацій на $500 млн з терміном оббігу п’ять років через спеціально створену компанію Shortline.

“У 2014 році євробонди Укрзалізниці були включені в периметр реструктуризації зовнішнього суверенного і гарантованого державою боргу, ініційованої Мінфіном після затвердження МВФ нової програми EFF для України”, – йдеться у повідомленні.

Через два роки – у березні 2016-го Укрзалізниця реструктуризувала євробонди, пролонгувавши термін погашення до 15 вересня 2021 року і підвищивши процентну ставку з 9,5% до 9,875% річних. Також був змінений графік погашення основної суми позики: 60% повинно бути оплачено у 2019 році, 20% – у 2020 році, 20% – у 2021 році.

Нагадаємо, що у березні 2019 року компанія погасила першу частину єврооблігацій на $150 млн і виплатила купонний дохід по ним, отримавши кошти на це в Ощадбанку та Держагентстві інфраструктурних проектів України.

До того ж, нещодавно міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings опублікувало очікуваний пріоритетний незабезпечений рейтинг “B- (EXP)” планованих облігацій Rail Capital Markets Plc для АТ “Укрзалізниця”, що є участю в кредиті з орієнтовним терміном погашення у 2022-2024 роках.

“Новий випуск облігацій, що є участю в кредиті, запланований на кінець червня – початок липня 2019 року, коли Fitch очікує присвоєння фінального рейтингу облігаціям”, – наголосили в агентстві.

Fitch зазначає, що облігації будуть випущені виключно з метою фінансування кредиту від Rail Capital Markets Plc для Укрзалізниці. “Всі надходження від кредиту будуть використані компанією в ході звичайної діяльності. Виплати по облігаціях пов’язані тільки з кредитоспроможністю та фінансовим становищем Укрзалізниці”, – наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, у січні 2019 року Єврокомісія прийняла рішення про виділення €13 млрд на розширення стратегічних транспортних коридорів ЄС із сусідніми з Європейським союзом державами “Східного партнерства”. На залізничні проекти в Україні планується витратити €2 млрд. У зв’язку із цим в Укрзалізниці ці кошти вирішили направити на 9 нових проектів, серед яких модернізація дільниці Ковель-Ягодин-Держкордон з майбутньою електрифікацією, електрифікація дільниці Бердичів-Коростень-Бережесть, збільшення пропускної спроможності на дільниці Гребінка-Полтава та інші.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram