Новини
24 Грудня 2021
775

“Укркондпром”: Низка кондитерських підприємств тимчасово зупиняє виробництво

Усе через високі ціни на газ

Низка кондитерських підприємств повідомила про плани повністю або частково тимчасово зупинити виробництво продукції через високі ціни на природний газ, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на асоціацію “Укркондпром”.

За словами голови асоціації Олександра Балдинюка, виробники солодощів уже кілька місяців балансували на межі рентабельності через надвисокі ціни на газ і зростання вартості решти складових собівартості продукції.

Він уточнив, що вже в листопаді за ціни газу близько 40 грн/куб. м виробництво багатьох видів продукції було нерентабельним, а виконання раніше підписаних контрактів було збитковим для підприємств галузі.

“У грудні постачальники пропонували газ за ціною 55 грн/куб. м, за якої реалізувати вироблену продукцію за економічно обґрунтованими цінами вже було б дуже складно. А за вартості газу для виробничих потреб у 73 грн/куб. м кондитерським компаніям узагалі простіше згорнути виробництво, оскільки за такої собівартості продукція буде незатребуваною ні на внутрішньому, ні на зовнішніх ринках”, — пояснив Балдинюк.

Зазначалося, що ціни на природний газ в Україні минулого тижня слідом за європейським ринком продовжили суттєве зростання. За даними УЕБ, зокрема, 17 грудня котирувальна ціна внутрішньодобового ринку сягнула 45,7 грн/куб. м.

До “Укркондпрому” входять 28 підприємств — здебільшого малий та середній бізнес. Вони становлять 85% українського експорту кондитерської продукції.

Нагадаємо, нещодавно ціни на газ у Європі досягли $2 тис., що стало абсолютним рекордом за всю історію торгів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram