Новини
21 Грудня 2021
626

Нова позначка: Ціни на газ у Європі досягли $2 тисячі

Це абсолютний рекорд за всю історію торгів

Спотова ціна газу в Європі у вівторок, 21 грудня, з легкістю взяла нову “круглу” психологічну планку — $2000 за тисячу кубічних метрів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Ціна найближчого (січневого) ф’ючерсу на TTF на біржі ICE Futures вдень досягла €174,61 за МВт.год, тобто $2039 за тисячу кубометрів. “Це абсолютний рекорд за всю історію торгів (колишній був зафіксований на початку жовтня цього року)”, — йдеться у повідомленні.

У листопаді контракт “на день вперед” торгувався на TTF у середньому по $945, у грудні — $1316 за тисячу кубометрів. З початку року середнє значення контракту досягло $537.

Видання зазначає, що “Газпром” не замовляв на газову добу вівторка транзит “Ямалом-Європою”. “Трубопровід зупинився і перейшов у реверсний режим — газ йде із заходу на схід”, — йдеться у повідомленні.

Оновлений прогноз погоди обіцяє цього та наступного тижня в Європі кілька днів сильних холодів. У середньому груднева температура повітря у регіоні у грудні 2021 року складається на рівні більш ніж 2 градуси нижче, ніж роком раніше. Проте поточні значення відповідають середнім за останні десять років.

У Європі знизилося виробництво електроенергії з відновлюваних джерел. У понеділок, 20 грудня, внесок вітрової генерації у вироблення електроенергії становив лише 9,4%, тоді як за попередній тиждень (з 13 по 19 грудня) середній показник становив 13,7% за максимуму в неділю, 19 грудня — 20%, свідчать дані асоціації WindEurope.

Нинішній рівень запасів газу в підземних сховищах Європи досяг позначки 59,57% від їх максимальної місткості (дані на ранок понеділка, 20 грудня) — це на 16,3 п.п. нижче за середнє значення за останні п’ять років, свідчать дані Gas Infrastructure Europe.

Нагадаємо, станом на 15 грудня 2021 року ціна газу в Європі перевищила $1500 за тис. куб. Зростання продовжилося на фоні слабкого вкладу альтернативних джерел енергії, зростання цін на конкурентних ринках і суворішого, ніж раніше очікувалося, прогнозу погоди в регіоні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram