Новини
12 Травня 2022
549

“Укренерго” отримає €50 мільйонів на підтримку ліквідності від ЄБРР

Електропостачання в Україні має стабілізуватися

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та українська влада домовилися про зміну призначення частини існуючого кредиту для національного оператора системи передачі електроенергії “Укренерго” з метою надання €50 млн для екстреної підтримки ліквідності, повідомляє пресслужба ЄБРР.

Це забезпечить стабільне електропостачання в Україні, економіка якої зазнала суттєвого негативного впливу внаслідок вторгнення росії.

Ще у липні 2019 року банк погодився надати “Укренерго” €149 млн на модернізацію ключових елементів інфраструктури передачі електроенергії з метою підтримки стабільного функціонування системи та синхронізації з європейськими електричними мережами, а також на допомогу Україні у приведенні її законодавства та принципів операційної діяльності у відповідність до вимог Третього енергопакета ЄС. Кошти цього кредиту було обрано лише частково.

У зв’язку з війною в “Укренерго” виникли нагальні потреби у ліквідності, тому компанія звернулася з проханням змінити призначення цих коштів.

Наразі основним завданням є забезпечення стабільного функціонування енергосистеми України та атомних енергогенеруючих потужностей, а також забезпечення постачання електроенергії промисловим споживачам та населенню. Після початку війни компанія зіткнулася з проблемою значних неплатежів та скороченням обсягів споживання електроенергії на 30%, що призвело до втрати значної частини доходу.

Нагадаємо, що ЄС розробляє план стимуляції Угорщини до нафтового ембарго, країна може отримати компенсацію за згоду заборонити нафту з рф.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram