Новини
11 Травня 2022
504

ЄС розробляє план стимуляції Угорщини до нафтового ембарго

Країна може отримати компенсацію за згоду заборонити нафту з рф

Офіційні особи Європейського Союзу розглядають можливість надання Угорщині фінансової компенсації задля переконання прем’єр-міністра Віктора Орбана підтримати санкції щодо російської нафти, повідомляє Politico, із посиланням на трьох представників ЄС.

18 травня Єврокомісія оголосить про нову енергетичну стратегію під назвою REPowerEU. Вона спрямована на поетапну відмову блоку від російських паливних копалин задовго до 2030 року та стимулювання країн ЄС, включаючи Угорщину, за допомогою платіжних механізмів.

Один із чиновників ЄС назвав час і гроші “сполученими судинами”. “Що більше ми зможемо допомогти Угорщині з REPowerEU, то швидше вони зможуть відмовитися від російської нафти”, — сказав високопосадовець.

Невідомо, чи вдасться досягти угоди з Угорщиною до того, як посли ЄС зустрінуться в середу вранці, заявили кілька дипломатів та офіційних осіб. Метою було ухвалення шостого пакета санкцій блоку у понеділок.

За словами чиновника, дискусія про енергетику відокремлена від суперечки між Комісією та Будапештом щодо скорочення фінансування Угорщини за підрив стандартів верховенства закону у блоці. За словами іншого високопоставленого представника ЄС, жодна зі сторін не намагалася змішувати ці питання.

Заручитися підтримкою Угорщини плану щодо блокування всього імпорту сирого та очищеного палива ЄС із росії необхідно для досягнення політичної мети — сильної та єдиної європейської опозиції діям путіна.

Але Орбан досі блокував загальноєвропейські санкції проти російської нафти з того часу, як їх було запропоновано 4 травня, стверджуючи, що припинення імпорту буде рівносильним скиданням “ядерної бомби” на економіку Угорщини.

Переговори між президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн та Орбаном у понеділок завершилися безрезультатно, а наступна відеоконференція, що була запланована на вівторок, була скасована.

Останній план санкцій ЄС передбачав надання Угорщині та Словаччині, які значною мірою залежать від російської нафти, терміну до кінця 2024 року для дотримання заборони на нафту, що на два роки більше, ніж у решти ЄС.

Але Угорщина не погодилася, апелюючи до того, що їй потрібно більше часу, щоб зменшити залежність від російської нафти. Чиновники запропонували розв’язати питання скорочення терміну шляхом фінансової компенсації для країни.

Тим часом Болгарія пригрозила заблокувати новий пакет санкцій Європейського Союзу проти росії, якщо для неї не зроблять виняток щодо купівлі російської нафти. Країна хоче, щоб для неї зробили виняток.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram