Новини
24 Квітня 2019
1 658

Українські стартапи залучили $336,9 млн венчурних інвестицій

Це майже в півтори рази більше інвестицій 2017-го року

Український інвестиційний ринок впевнено зростає. Так, загальний обсяг венчурних інвестицій в українські ІТ-компанії минулого року досяг $336,9 млн. Це майже в півтора раза більше, ніж у 2017 році, повідомляє Українська асоціація венчурного та приватного капіталу (UVCA) у щорічному огляді українського ринку венчурних та приватних інвестицій Ukrainian Venture Capital and Private Equity Overview 2018.

Щодо кількості укладених угод, то в порівнянні з позаминулими показниками, їх було на 26 більше. У 2017 році укладено 89 угод, у 2018 році – 115.

Уперше в цьогорічному огляді проаналізовано ринок угод M&A. “У 2018 році було укладено 7 угод на суму $25,2 млн”, – повідомила Ольга Афанасьєва, виконавчий директор UVCA.

Що стосується залучення фінансування через ICO, то кількість угод знизилась з 19 (у 2017 році) до 4 (у 2018 р.), а сума інвестицій з $160,3 млн до $58,3 млн, відповідно.

“В інвесторів знизилася довіра та необхідність забезпечувати гарантії матеріальними активами, прибутком чи доходом компанії. Це спричинило розвиток STO (Security Tokens Offering)”, – зазначається в огляді.

За кількістю угод переважають онлайн-сервіси та softserve компанії. Тоді як хардверні та софтверні компанії залучили найбільші обсяги інвестицій.

Розмір середнього чека венчурних інвестицій цього року зріс на 112% у порівнянні з 2017 роком і становить $918 тис.

Як повідомила пані Афанасьєва, у 2018 році активізувалися вітчизняні корпорації та банки в інноваційному секторі – “у формі підтримки інкубаційних програм та акселераторів, інвестування у стартапи”.

Так, у 2018 році завдяки семи кампаніям, технологічні компанії зібрали $1,4 млн на свій розвиток. Стартапи отримали гранти на загальну суму $322,7 тис.: 6 грантів від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та 5 грантів від Open Data Challenge.

У щорічному інвестиційному огляді UVCA та Deloitte також провели дослідження щодо прогнозів для ринку серед активних інвесторів. Фонди позитивно оцінюють перспективи розвитку інноваційного ринку України, а серед ключових факторів прийняття рішення щодо інвестування відзначають наявність конкурентної переваги, обсяг ринку та потужність команди.

“Об’єм залучених інвестицій в Україну зі сторони венчурних фондів продовжує зростати разом із ринком прямих інвестицій, незважаючи на певну політичну нестабільність. Це свідчить про те, що сектор IT та інновацій найменш схильний до впливу політичних ризиків. Результати дослідження ще раз підтверджують конкурентоспроможність українських стартапів на міжнародному ринку, професіоналізм спеціалістів, а також якість продуктів, що вироблені в Україні”, – зазначив Володимир Юмашев партнер, податково-юридичний департамент Deloitte в Україні.

Нагадаємо, засновник венчурного фонду AVentures Capital та компанії Divan.TV Андрій Колодюк розповів Investory News як розвивається український ринок та хто інвестує у вітчизняні продукти.

Також Вікторія Тігіпко – венчурний інвестор, засновник і керуючий партнер Фонду TA Ventures поділилася своїми думками про інвестиції, інвесторів і work-life balancе.

А керуючий партнер венчурного фонду SMRK Андрій Довженко розповів Investory News про больові точки та перспективи українських стартапів.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram