Новини
7 Квітня 2021
785

Українські посадовці задекларували біткоїнів на 75 мільярдів гривень

Наразі криптовалюти в Україні не мають правового статусу — дослідити їх походження не можливо

31 березня 2021 року завершилася кампанія декларування майнового стану. Декларації здали 791 872 посадовці, з них 652 чиновники зареєстрували біткоїни. У підсумку у деклараціях держслужбовців за 2020-й рік було нараховано 46 351 біткоїна. Станом на 5 квітня 2021 року це майже 75 млрд грн, йдеться у повідомленні Opendatabot.

Найбільша кількість власників задекларованих криптовалют працює у міських радах, Міністерстві оборони та Національній поліції.

Найбільшу кількість криптовалют записав у декларації депутат Дніпровської міської ради В’ячеслав Мішалов — 18 тис. біткоїнів (в еквiвалентi це бiльше нiж $1 млрд). Нардепи Олександр та Анатолій Урбанські вже три роки знаходяться у топі рейтингу, їх статки не змінюються — 5 328 та 4 256 біткоїнів відповідно. Депутат Одеської облради Володимир Кривошея вдруге декларує 3 493 біткоїни й також не виходить з топп’ятірки.

У п’ятірці лідерів рейтингу співробітник МЗС України Петро Ленський, він разом з дружиною Світланою Ленською задекларував 6 528 біткоїнів. З топу вибув депутат Одеської обласної ради Олександр Бойченко, який минулого року задекларував 5 750 біткоїнів. У його декларації за 2020-й рік криптовалюти відсутні.

Кількість посадовців, що декларують біткоїни, зросла. Так, у 2016-му криптовалюту задекларували 25 чиновників, у 2020-му — вже 652.

Криптовалюти в Україні не мають правового статусу, дослідити їх походження неможливо. Як зазначається у повідомленні, у теорiї можна задекларувати будь-яку суму в біткоїнах, не приводячи ніяких доказів її фактичного існування, однак це збільшує ризик фінансових зловживань.

“Скажімо, заявлені біткоїни можуть бути у майбутньому використані для пояснення незаконних доходів. За правилами НАЗК у деклараціях криптовалюти позначають як нематеріальний актив”, — наголошують в Opendatabot.

Раніше Investory News писали, що подорожчання біткоїну виявилося шкідливим для навколишнього середовища, оскільки майнінг криптовалюти залишає за собою великий вуглецевий слід.

Нагадаємо, американський інвестиційний банк Goldman Sachs заявив, що криптовалюта, в тому числі й біткоїни, не є повноцінними активами.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram