Новини
29 Травня 2020
1 073

Goldman Sachs: Біткоіни та інша криптовалюта — не повноцінні активи

Проте на захист біткоіна після розгромної критики банку встало криптотовариство

Американський інвестиційний банк Goldman Sachs заявив, що криптовалюта, в тому числі й біткоіни, не є повноцінними активами. Інвестори в США і по всьому світу сприйняли це як оголошення “війни” популярному інструменту, пише CNBC.

Головний аргумент, який призводить Goldman Sachs у свіжій презентації, свідчить, що біткоін не забезпечує стабільного грошового потоку, на відміну від акцій, облігацій та інших класичних інвестиційних інструментів.

На думку аналітиків банку, головними якостями криптовалют, за які їх покупці готові платити, є їх децентралізованість і безпека платежів. Однак цього недостатньо для того, щоб приймати зважені інвестиційні рішення, зазначають автори презентації.

Також вони вказують на привабливість криптовалют для хедж-фондів через їх підвищену волатильність (коливання котирувань), однак це теж не повинно виглядати перевагою для свідомого інвестора.

Найбільші інвестори, зокрема інституціональні (банки та фонди), яких видання називає криптоєвангелістами, вже розкритикували позицію Goldman Sachs.

Одні з найвідоміших інвесторів у криптовалюту, брати Тайлер і Кемерон Вінклвосс у відповідному зверненні до банку написали: “Привіт, Goldman Sachs, 2014-й (рік розквіту криптовалюти) подзвонив і попросив розповісти про них”. Також вони зазначили, що прийняли заяву банку за фальшивку, покликану збити деяких біржових гравців з обраного ними курсу.

Совєю чергою Кемерон нагадав, що біткоіни вже п’ятий рік є біржовим товаром, згідно з визначенням Комісії з термінової біржової торгівлі США (CFTC). Передплатники додали, що нафта демонструвала екстремальну волатильність у квітні.

Відомий криптоаналітик Тон Вейс припустив, що цією презентацією в Goldman Sachs вирішили провернути операцію по “купівлі дешевих біткоінів на дні та їх продажу на піку наступної бульбашки”. На думку Вейса, який сам працював в іншому великому гравцеві Уолл-Стріт, JP Morgan, — для інвестбанку це звичайна практика.

Число тих, хто на відміну від Goldman Sachs вважає, що біткоін приречений на подальше зростання, продовжує зростати. У їх число входить автор бестселера “Багатий тато, бідний тато” і підприємець Роберт Кіосакі, який дав прогноз, що ціна біткоіна за три роки зросте до $75 тис.

Нагадаємо, вартість криптовалюти Bitcoin вперше з 19 лютого перевищила позначку в $10 тис. У 2019 р. загальний світовий прибуток, отриманий від майнінгу біткоїнів, досяг $5 млрд.

Як писали раніше Investory News, аналітичний стартап TokenInsight зазначив більш ніж триразове зростання торгової активності на платформах криптовалютних деривативів у першому кварталі — до $2,1 трлн, у порівнянні із середнім значенням за 2019 р.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram