Новини
30 Січня 2023
318

Україномовній Вікіпедії виповнилося 19 років

Сьогодні вона посідає 16 місце у світі

Перша стаття української Вікіпедії — “Атом” — зʼявилася на світ 30 січня 2004 року. Її започаткував киянин Юрій Коваль, який тоді проживав у японському місті Фудзі. Уже через чотири роки український розділ нараховував понад 100 тис. статей, а на початку 2020 року їх кількість сягнула мільйона, пише ITC.

На сьогодні українська версія Вікіпедії налічує понад 1 мільйон 226 тисяч статей та посідає 16 місце серед 329 мовних розділів онлайн-енциклопедії.

У 2022 році україномовна Вікіпедія відзначилася неабияким досягненням — її вперше відвідали понад один мільярд разів за рік.

“Україномовний розділ Вікіпедії є важливим джерелом інформації для українців та українок, особливо під час війни. Жовтень минулого року став другим за відвідуваністю місцем в історії української Вікіпедії — тоді її переглянули майже 110 млн разів.

Статті про російське вторгнення в Україну та різноманітні аспекти російсько-української війни надають важливий контекст для мільйонів людей. Спільнота волонтерів і волонтерок Вікіпедії продовжує свою роботу — кожного дня зʼявляється кілька сотень нових енциклопедичних статей українською мовою”, — пише голова Правління ГО “Вікімедіа Україна” Ілля Корнійко.

Наповненням української Вікіпедії займається розгалужена мережа волонтерів і волонтерок з України та усього світу, а стати частиною цієї спільноти можуть усі охочі.

Кожного року до дня народження енциклопедії “Вікімедіа Україна” організовує Вікімарафон — кампанію з наповнення Вікіпедії якомога більшою кількістю нових статей. Усі учасники, які до 1 лютого включно створять принаймні одну статтю з дотриманням правил марафону, отримають сувеніри з логотипом Вікіпедії. У межах Вікімарафону також відбудуться десятки офлайн-зустрічей у багатьох регіонах України та для українців за кордоном.

Нагадаємо, в Україні запустять платформу “Україна — наш дім”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram