Новини
18 Вересня 2023
323

Україні загрожує обвал ВВП

Такий сценарій можливий у разі, якщо біженці не повернуться додому

Фото: Pixabay

За різними оцінками Центру економічної стратегії (ЦЕС), за кордоном можуть залишитися від 1,3 млн до 3,3 млн українських біженців, що на 0,4-0,6 млн осіб більше прогнозованого, пише ZN.UA. У зв’язку з цим Україна може втратити від 2,7% до 6,9% ВВП.

Згідно з опитуванням Info Sapiens на замовлення ЦЕС, 63% українців планують повернутися в Україну. Однак що довше продовжуватиметься війна, то більше з них адаптуються до життя за кордоном. Крім цього, 6,8% наших громадян вважають, що перспективи для їхніх дітей кращі саме в країнах Євросоюзу.

На остаточне рішення впливатиме зіставлення умов життя вдома та в країні перебування. Водночас багатьом людям, які виїхали із зони бойових дій, просто нікуди повертатися. У зв’язку з цим їхнє повернення залежатиме від того, як швидко відновлюватимуть їхні регіони, або від наявності державної підтримки для переїзду в інші області.

У країнах Євросоюзу наразі перебувають понад 4 млн біженців з України, які отримали статус тимчасового захисту. У червні їхня кількість зросла майже на 46 тис. людей.

Згідно з даними The Wall Street Journal, близько 6,2 млн українців, які виїхали через війну, досі лишаються за кордоном. Кожні 100 тис. з них знижують ВВП України на 0,5%.

Нагадаємо, стало відоме ім’я спецпредставника США з питань відновлення економіки України.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram