Новини
31 Травня 2023
305

Українці прагнуть повернутися додому

Таке бажання висловили 62% наших громадян у Польщі

В Україну планують повернутися у ближчій чи довшій часовій перспективі 62% українців у Польщі, зокрема, через переживання за близьких і брак коштів на проживання, свідчать дані соціологічного дослідження “Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики та перспективи”, за авторства Міграційної платформи EWL, Фонду підтримки мігрантів на ринку праці EWL та Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету, пише Укрінформ.

Як ідеться в дослідженні, 60% опитаних становлять довоєнні мігранти, 40% — воєнні біженці після 24 лютого 2022 року.

67% респондентів становлять жінки, серед воєнних біженців жінки становили 92%.

50% опитаних громадян приїхали до Польщі з дітьми, а 35% українців, які проживають в Польщі, добре володіють польською мовою.

Дослідники зауважили, що 62% опитаних планують повернутися в Україну в ближчій чи довшій часовій перспективі. Водночас серед воєнних біженців бажання залишитися в Польщі виявили 30%. Також 50% українців у Польщі заявили про намір подавати документи на отримання посвідки на проживання.

Серед стимулів залишитися в Польщі респонденти обрали: “у мене є друзі, знайомі в Польщі”, “поляки доброзичливі до громадян України”, “Польща є найближчим у культурному плані сусідом”, “наші мови схожі”, “у Польщі легше знайти роботу”.

Тим часом залишитися в Польщі респондентам заважає: “переживання за близьких в Україні”, “брак коштів для проживання”, “труднощі в пошуку роботи”, “труднощі в доступі до медицини”, “економічна ситуація в Польщі” та “слабке знання польської мови” (останнє обрали 10% відсотків довоєнних мігрантів та 25% воєнних біженців).

Опитування проводилося серед довоєнних мігрантів та воєнних біженців у Варшаві, Кракові, Вроцлаві, Ґданську, Познані, Любліні, Жешуві, Бидґощі, Ґожуві, Олмжі, Тарнові, Тчеві, Ополе, Устроні, Шидловці та Вадовіце 4-13 березня 2023 року методом безпосередніх інтерв’ю F2F українською мовою. У ході дослідження було опитано 500 осіб.

Нагадаємо, Швейцарія підтримує українців у поверненні додому.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram