Новини
12 Жовтня 2021
628

Україна та ЄС посилять економічну інтеграцію

Зокрема започатковано діалог щодо Європейського зеленого курсу та зеленого переходу України

Європейський союз та Україна домовилися про подальше зміцнення економічної інтеграції у межах Угоди про асоціацію. Про це йдеться у спільній заяві 23-го саміту Україна-ЄС, повідомляє Європейська Правда.

Зазначається, що сторони привітали започаткування переговорів щодо прискорення та розширення сфери скасування ввізного мита відповідно та погодилися повністю дотримуватися зобов’язань у межах Угоди про вільну торгівлю.

“Зокрема шляхом врегулювання торговельних подразників, таких як мораторій на експорт деревини, шляхом застосування заходів, необхідних для виконання відповідної постанови Арбітражної групи, та забезпечення того, щоб використання процедур торговельного захисту в усіх випадках повністю відповідало стандартам СОТ, а також продовжити обговорення та перегляд шляхів удосконалення імплементації ПВЗВТ, щоб розкрити її повний потенціал й надалі розвивати та просувати двосторонню торгівлю”, — йдеться у заяві.

Також зазначається про започаткування діалогу щодо Європейського зеленого курсу та зеленого переходу України. ЄС підтвердив свою прихильність підтримці України у цих зусиллях за допомогою широкого спектра доступних інструментів та у співпраці з міжнародними фінансовими інституціями.

У заяві вказується на завершення переговорів щодо оновлення додатків з фінансового співробітництва, телекомунікаційних послуг, поштових і кур’єрських послуг та міжнародного морського транспорту, які осучаснюють Угоду про асоціацію.

В ЄС відзначили попередню оцінку готовності України до Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (ACAA) та привітали початок другого етапу попереднього оцінювання інфраструктури якості. Йдеться про так званий “промисловий безвіз”.

Сторони також домовились про створення робочої групи високого рівня у межах двостороннього енергетичного партнерства для прискорення реформ ринку електроенергії та газу в Україні.

“Ми підтвердили роль України як стратегічної країни для транзиту газу та підтвердили свою підтримку продовженню транзиту газу територією України після 2024 року. Ми підкреслили важливість продовження модернізації української національної газотранспортної системи та подальшої співпраці щодо посилення європейської енергетичної безпеки”, — йдеться у заяві.

Нагадаємо, на початку березня уряд України затвердив Національну економічну стратегію до 2030 року. Серед основних напрямків — діджиталізація, “зелений” курс, розвиток підприємництва та регіональний розвиток.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram