Новини
16 Квітня 2021
795

Україна провела перші торги газом, що зберігається у ПСГ

Наразі така можливість поширюється тільки на розмитнений газ

Оператор газосховищ України та Українська енергетична біржа (УЕБ) провели перші операції з купівлі-продажу газу в ПСГ за новим алгоритмом через електронну платформу біржі, повідомляє АТ “Укртрансгаз”.

Як зазначили у компанії, учасники ринку вже випробували алгоритм, уклали та успішно виконали перші угоди — це надало старт новому етапу роботи газового ринку України.

“Відтепер торговельні операції з газом повністю діджиталізовані, тривають за значно скороченою часовою процедурою та відбуваються онлайн із широким колом учасників та меншою кількістю документообороту”, — йдеться у повідомленні.

Послуга біржових торгів газом у ПСГ, яку надають спільно Оператор газосховищ та УЕБ, поки що поширюється лише на розмитнений газ. Проте найближчим часом вона стане можливою також для газу, що зберігається в українських сховищах у режимі “митний склад” та “митний склад + shorthaul”, що надасть змогу приєднатися до торгів іноземним трейдерам, які працюють із нерозмитненим газом.

За словами в. о. гендиректора “Укртрансгаз” Сергія Переломи, з 2020 року Оператор газосховищ системно працює над розширенням переліку своїх послуг.

“Торгівля природним газом у ПСГ на електронній платформі УЕБ — наш крок у цьому напрямі. Щобільше, автоматизація торговельних операцій з природним газом, який зберігається в ПСГ, — наш вагомий внесок у розвиток газового ринку України загалом. У цьому випадку виграють усі стейкхолдери”, — наголосив він.

Своєю чергою голова біржового комітету УЕБ Олексій Дубовський висловив сподівання, що учасники ринку активно використовуватимуть новий інструмент з метою балансування.

Станом на 1 квітня 2021 року іноземні трейдери зберігали в режимі “митний склад” 4,98 млрд м³ газу, що всемеро більше, ніж на аналогічну дату 2020 року. З них у режимі short haul накопичено 3,8 млрд м³.

Нагадаємо, наприкінці минулого року “Укртрансгаз” отримав 3,85 млрд грн за корпоративні права в ОГТСУ.

Раніше Investory News писали, що з початку опалювального сезону Україна скоротила запаси в ПСГ у 1,8 раза. За підсумками минулого року показники знизилися на 27,5%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram