Новини
10 Жовтня 2023
402

Україна прагне домовитися про реструктуризацію зовнішнього боргу

Наразі мова йде про $20 мільярдів

Україна повідомила кредиторам, що планує провести реструктуризацію зовнішнього боргу країни в розмірі $20 млрд і розглядає можливості для залучення нового фінансування, повідомляє Reuters із посиланням на три джерела.

Згідно з даними співрозмовників видання, переговори з інвесторами активізувалися останніми тижнями під керівництвом уповноваженого з питань управління держборгом Юрія Буци, який намагався оцінити реакцію інвесторів.

Переговори з власниками єврооблігацій України про реструктуризацію мали початися на початку наступного року. Але занепокоєння через те, що міжнародна підтримка України може ослабнути, надали новий імпульс переговорам, стверджують джерела.

Згідно зі словами одного зі співрозмовників агентства, Буца мав багато прямих зустрічей з кредиторами. Він додав, що Україна прагне повернутися на міжнародні боргові ринки, поки діє програма співпраці з МВФ, розрахована до 2027 року.

Вони зазначили, що ці переговори наразі неформальні, і власникам облігацій ще належить сформувати комітет кредиторів.

Очікується, що у межах реструктуризації боргу Україна випустить нові єврооблігації для заміни чинних, але кредитори сподіваються отримати гарантії від партнерів України, щоб погодитися на угоду.

На додаток до випуску облігацій в межах реструктуризації боргу, Україна також повідомила інвесторам, що зважує варіанти залучення нового додаткового фінансування, повідомили джерела.

Згідно зі словами одного з них, частиною рішення щодо реструктуризації та потенційно полегшити фінансування для України можуть стати гарантії, подібні до так званих облігацій Брейді, випущених латиноамериканськими країнами наприкінці 1980-х років, які були забезпечені казначейськими відомствами США.

Водночас невідомо, чи зможе Україна залучити нові кошти на ринку капіталу, оскільки програми МВФ загалом не передбачають залучення комерційного фінансування під час реструктуризації боргу, зауважує Reuters.

Раніше Investory News писали, що ЄБРР збільшить капітал для допомоги Україні.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram