Новини
24 Липня 2020
579

Україна підписала з ЄС кредитну угоду про отримання макрофінансової допомоги на €1,2 мільярда

Перший транш буде отримано Україною відразу після ратифікації меморандуму парламентом

Україна підписала меморандум з Європейським Союзом про взаєморозуміння та кредитну угоду між Україною, Національним банком України (НБУ) та Європейський союз (ЄС) про отримання країною макрофінансової допомоги на суму  €1,2 млрд, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як передає агенція, з української сторони документи підписали міністр фінансів Сергій Марченко та голова Національного банку Кирило Шевченко.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, меморандум про п’яту програму макрофінансової допомоги передбачає 12-місячний термін. Сама позика видається на 15 років (до 2035 р.), відсоток за користування коштами складає 0,125% річних.

Макрофінансова допомога буде витрачатися на два напрямки: підтримка макрофінансової стабільності в Україні та продовження структурних реформ.

Перший транш у розмірі €600 млн буде отримано Україною відразу після ратифікації меморандуму парламентом.

Що стосується умов, які повинна виконати Україна для отримання другого траншу, то вони розділені на чотири блоки.

Перший — управління державними фінансами. Цей блок включає питання медичних закупівель, чітко прописано управління ДП “Державні закупівлі” (корпоратизація), продовження реформи податкової та митної служб (відкриті конкурси з відбору керівників).

Другий блок — державне управління та верховенство права. Передбачені питання судової реформи, реформи Вищої атестаційної комісії суддів, реформа Кваліфікаційної комісії суддів та створення Комісії з питань етики з міжнародною участю, а також продовження реформи державної служби.

Третій блок — поліпшення бізнес-клімату. Зокрема, продовження розширення повноважень приватних виконавців, сприяння блокування коштів на банківських рахунках шляхом надання дозволу на електронний зв’язок між виконавцями та банками. Також прийняття рішення про поетапну ліквідацію податкової поліції й створенні Бюро фінансових розслідувань.

Четвертий блок — секторальні реформи й державні підприємства. Зокрема, передбачена реформа корпоратизації, створення незалежних наглядових рад в ТОП-10 держпідприємств, а також продовження реалізації всіх секторальних реформ та їх успішне запровадження.

Своєю чергою виконавчий віце-президент Єврокомісії з напряму “Економіка, яка працює для людей” Валдіс Домбровскіс під час прес-брифінгу в Брюсселі зазначив, що переговори закінчилися підписанням меморандуму про нову програму, і підкреслив: “ЄС продовжить своє сильне залучення в підтримку орієнтації України на реформи й стратегічний шлях, обраний країною”.

Домбровскіс також нагадав, що ЄС раніше погодив пакет підтримки для України на €119 млн.

Нагадаємо, лідери Європейського союзу змогли узгодити план порятунку економіки Європи та багаторічний фінансовий план. Фонд відновлення економіки становить €750 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram