Новини
21 Липня 2020
838

Європа погодила план порятунку економіки

Фонд відновлення економіки становить €750 мільярдів

Лідери Європейського союзу (ЄС) змогли узгодити план порятунку економіки Європи та багаторічний фінансовий план. Про це повідомив на своїй сторінці у Twitter глава Євроради Шарль Мішель. “Угода досягнута!”, — написав він.

Прем’єр Бельгії Софі Вільмес своєю чергою написала у Twitter, що угода вдала, з бюджетом у €1,074 трлн ($1,23 трлн) і планом відновлення у €750 млрд ($859 млрд). “Ніколи ЄС не наважувався настільки амбітно інвестувати у майбутнє”, — зазначила вона.

Тривалий саміт ЄС (чотири дні замість двох) завершився рано вранці у вівторок, 21 липня. Лідери Європи всі ці дні вели складні переговори щодо наповнення, розподілу й управління пакетом для підтримки євроекономіки після COVID-19, який включає фонд відновлення та багаторічний бюджетний план Євросоюзу.

Перед початком засідання глава Євроради заявив, що розробив нову пропозицію для лідерів Європи, яка стала результатом загальної триденної роботи та переговорів. За даними DW, Мішель запропонував знизити з €500 млрд до €390 млрд обсяг субсидій у створюваному фонді відновлення європейської економіки. Водночас сума позик збільшиться до €360 млрд.

В рамках пропозиції глави Євроради передбачається, що 70% коштів фонду відтворення необхідно використовувати у 2021-2022 рр. на базі критеріїв Єврокомісії. Решта 30% можуть бути залучені у 2023 р.

У пропозиції також зберігається озвучений раніше обсяг багаторічного фінансового плану союзу на 2021-2027 рр. у €1,074 трлн.

Раніше Investory News писали, що канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон запропонували створити фонд для відновлення країн Євросоюзу після пандемії коронавірусу, початковий капітал якого становить €500 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram