Новини
16 Жовтня 2020
1 026

Україна отримала від ЄБРР 1,5 мільярда гривень на заходи з енергоефективності

Понад 43 тисяч українських домогосподарств взяли позики для інвестування в “зелені” технології своїх будинків

Загальний кредитний портфель енергоефективної модернізації житлового сектора України у рамках програми фінансування енергоефективності житлових будинків в Україні (IQ energy) становить понад 1,5 млрд грн (€48 млн), повідомляє ЄБРР.

Зазначається, що понад 43 тисяч українських домогосподарств взяли позики для інвестування у “зелені” технології для своїх будинків і вже отримали компенсації.

Як зазначає Finclub, кредити були надані в рамках Програми фінансування енергоефективності житлових будинків в Україні (IQ energy), призначеної для сприяння інвестиціям в енергоефективність.

Програма була організована ЄБРР і підтримувалася грантом у розмірі €15 млн від Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P), в яке Євросоюз зробив найбільший внесок, а Україна також є одним із донорів. Фінансування технічної допомоги надавалося Швецією та Е5Р.

“IQ energy слідувала моделі механізму фінансування зеленої економіки (GEFF) від ЄБРР, який діє через мережу з більш ніж 145 місцевих фінансових установ у 27 країнах, які отримують фінансування від ЄБРР на понад €4 млрд для 190 тисяч клієнтів. Ці проєкти привели до щорічного скорочення викидів CO2 майже на 8,6 млн тонн”, – йдеться у повідомленні.

Програма UREEFF/IQ energy працювала в Україні з квітня 2016 року по вересень 2020 року та була спрямована на житловий сектор, на який припадає більше третини енергоспоживання країни. Загалом ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні, який вже профінансував 476 проєктів на майже €15 млрд.

Східноєвропейське партнерство в галузі енергоефективності та навколишнього середовища (E5P) – це мультидонорський фонд на €200 млн, керований ЄБРР і призначений для заохочення інвестицій в енергоефективність в Україні та інших країнах Східної Європи.

Фонд був створений з ініціативи уряду Швеції під час його головування в ЄС у 2009 році. E5P доповнює кредити на енергоефективність, що надаються фінансовими установами, включаючи ЄБРР, Європейський інвестиційний банк, KfW, Північна екологічна фінансова корпорація та Група Світового банку.

Учасниками E5P є Євросоюз і США, а також Данія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Ісландія, Ірландія, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Словакія, Швеція, Швейцарія та Україна.

Раніше Investory News писали, що ЄБРР організує синдикований кредит державному Укрексімбанку розміром €80 млн для підтримки приватних інвестицій у відновлювану енергію та енергоефективність в Україні.

Нагадаємо, Рада директорів Європейського банку реконструкції та розвитку схвалила збільшення пакета солідарної допомоги на 2020 рік для чинних клієнтів банку на €3 млрд – до €4 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram