Новини
2 Квітня 2019
1 543

Україна і Польща збільшили двосторонній товарообіг

Український імпорт у минулому році збільшився до €2,56 млрд

Двосторонній товарообіг між Польщею та Україною в 2018 р. досяг €7 млрд і був на €600 млн вище, ніж у попередньому році, пише Rzeczpospolita.

Ще у 2015 році товарообіг між країнами знизився майже на 23%, до $5 млрд. Водночас польський експорт за цей час скоротився на 21,5%, а імпорт з України скоротився на 25,6%.

Однак у минулому році вартість польських товарів, відправлених на український ринок, збільшилася до €4,46 млрд (у порівнянні з 2017 роком – €4,26 млрд). Український імпорт збільшився з €2,14 до €2,56 млрд. Оборот збільшується, серед таких груп товарів, як мінеральні добрива, текстиль, механічне та електричне обладнання, жири та олії тваринного походження та вироби з недорогоцінних металів.

В свою чергу, Україна залишається одним із найважливіших отримувачів польської харчової продукції. За даними Центрального статистичного управління Польщі, експорт сільськогосподарських товарів в Україну зріс більш ніж на 20%. В останні роки зріс інтерес до польських свіжих овочів, молочних продуктів, м’яса та зернових. У перспективі, як вважають експерти, секторами можливостей можуть бути, наприклад, безалкогольні напої, кава і сільськогосподарське обладнання.

“Україні знадобляться значні інвестиції в сільське господарство, щоб поступово збільшити експорт. Це, в свою чергу, відкриває можливості для співпраці, наприклад, з польськими виробниками машин і устаткування для харчової промисловості”, – відзначають у виданні.

Зазначається, що все більше польських підприємців думають про інвестиції у виробничу базу в Україні або про співпрацю з українськими підприємствами в спільному виробництві.

“Це повинно полегшити не тільки доступ до українського ринку, а й до третіх ринків, куди українські підприємці переміщуються більш ефективно, ніж польські”, – стверджують експерти.

Як відомо, Україна нарощує імпорт свинини. Головними постачальниками свинини на початок року стали Польща, Німеччина і Данія.

У січні-лютому 2019 року основними країнами постачальниками м’яса свійської птиці були Польща – 6,3 тис. т.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram