Новини
28 Грудня 2019
975

У Туреччині представили перший національний електрокар

Старт виробництва запланований на 2022 рік

Напередодні прем’єри електромобіля турецьким консорціумом TOGG, уряд країни розкрив деякі подробиці проекту. Перший серійний автомобіль на електротязі буде представлений у 2022 р., а запланований обсяг інвестицій складає $3,7 млрд, повідомляє Reuters.

Вперше про створення національного електромобіля в Туреччині заговорили два роки тому. Тоді, в листопаді 2017 р., Реджеп Таїп Ердоган заявив, що в країні з’явиться свій електромобіль, повністю вироблений в Туреччині.

У 2018 р. заради цієї мети п’ять промислових груп — Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell і Zorlu Holding — об’єдналися в спеціальне спільне підприємство TOGG. Генеральним директором став колишній виконавчий директор Bosch Мехмет Гуркало Каракас, а операційним директором призначили колишнього главу південнокорейського офісу General Motors Серджіо Роча.

TOGG — це абревіатура, що розшифровується як Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu, що в перекладі означає Турецька автомобільна ініціативна група.

Першим серійним електромобілем, який представлять у 2022 р., стане компактний кросовер, дизайн якого був розроблений відомим італійським ательє Pininfarina SpA. За 89 років існування її дизайнери створили більше сотні моделей для майже трьох десятків автомобільних брендів, зокрема такі шедеври як Ferrari FF і Maserati Quattroporte.

Всього на заводі потужністю 175 тис. автомобілів у рік будуть випускати п’ять моделей, зокрема седан, хетчбек і універсал С-класу, а також субкомпактний кросовер B-класу.

Як відомо, Туреччина є великим постачальником автомобілів в Європу, які вона виробляє на місцевих заводах Fiat Chrysler, Ford, Hyundai, Renault і Toyota.

За словами Каракаса, протягом 15 років цей проект принесе турецькій економіці близько $50 млрд і 4 тис. робочих місць.

Держава зобов’язалася підтримати інвестиції безкоштовним виділенням земельної ділянки в промисловій зоні Бурси, низькими процентними ставками та державною гарантією на закупівлю 30 тис. електромобілів до кінця 2035 р.

Бізнес, зі свого боку, зобов’язався залучити не менше 22 млрд лір ($3,7 млрд) протягом 13 років.

Фото: Presidential Press Office

Прототип електромобіля був представлений у п’ятницю, 27 грудня, президентом Ердоганом на спеціальному заході в місті Гебзе, недалеко від Стамбула. Він проїхав на ньому кілька кілометрів від заводу до нового підвісного моста і сфотографувався з робітниками заводу, а також з електрокаром. Там же був представлений концепт майбутнього електричного седана.

Як писали раніше Investory News, американський виробник електрокарів Rivian залучив $1,3 млрд від групи інвесторів на чолі з фондом T. Rowe Price. Серед інших учасників раунду — інвесткомпанія BlackRock, Amazon і Ford.

Також, Tesla уклала з групою китайських банків угоду про відкриття кредитних ліній на $1,29 млрд і $0,32 млрд, призначених для фінансування підприємства цієї компанії в Шанхаї.

А от Ford Motor планує інвестувати понад $1,45 млрд у два своїх виробничих підприємства в Детройті (штат Мічиган), щоб виробляти електричні, автономні та спортивні автомобілі, а також додати 3 тис. робочих місць.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram