Новини
16 Травня 2019
763

У Tesla та Panasonic виник конфлікт через компанію Solar Roof

Експерти підозрюють, що Tesla має проблеми у розвитку свого “сонячного” бізнесу

Фото: tehnot.com

Завод Tesla з виробництва сонячних панелей в Буффало (північна частина штату Нью-Йорк) експортує більшу частину своєї продукції за кордон, а не використовує у системи Solar Roof – покритті для будинків з вбудованими сонячними батареями, як першочергово передбачалося, коли Tesla придбала компанію SolarCity у IV кв. 2016 року за $2,6 млрд, пише Reuters.

Як повідомляється, зараз потужності заводу використовує партнер компанії – Panasonic. “Tesla лише час від часу купує елементи для сонячних панелей у неї”, – розповів співробітник підприємства на умовах анонімності.

“Решта продукції в основному йде іноземним покупцям”, – йдеться у листі Panasonic митним чиновникам США.

У Panasonic не розкривають інформацію щодо покупців сонячних батарей та частки продукції, що експортується. “Як повідомило джерело у компанії, значна частина продукції поставляється покупцям з Азії”, – пише Reuters. Та додає, що коли обидві компанії – Tesla та Panasonic – домовилися про співпрацю у 2016 році, було підписано довгострокове зобов’язання про купівлю елементів для сонячних панелей, що перетворюють сонячне світло у електрику, яка може бути використана для зарядки автомобілів Tesla.

Tesla планувала використовувати елементи в системі Solar Roof. “Однак на даний момент таких систем встановлено небагато. Наприклад, в Каліфорнії, за даними на 28 лютого 2019 року, державними комунальними підприємствами була підключена лише 21 система Solar Roof”, – пише Reuters.

Видання зазначає, що у Tesla відмовилися коментувати закупівлю елементів у Panasonic й надати дані про кількість встановлених систем Solar Roof. “Однак відзначили, що зараз Tesla активно встановлює Solar Roof у восьми штатах”, – йдеться у повідомленні.

Минулого місяця Tesla повідомила про 36%-ий спад у загальному обсязі продажів сонячної енергії в I кв 2019 року, додавши ці показники до попередніх великих падінь з моменту придбання компанії SolarCity. “З часу, коли Tesla придбала SolarCity наприкінці 2016 року, кількість інсталяцій скоротилося більш ніж на 76%, відповідно до фінансової інформації компанії”, – зазначає Reuters.

Прагнення Panasonic диверсифікувати своїх клієнтів, які працюють на сонячній енергії означає, що компанія рухається “окремо від свого давнього партнера”. “Panasonic – єдиний постачальник акумуляторів для виробництва електромобілів Tesla. До того ж, минулого місяця Ілон Маск звинуватив Panasonic у затримках виробництва електромобілів. І зазначив, що Tesla шукає нових постачальників акумуляторів для свого нового автомобільного заводу у китайському Шанхаї”, – пише видання.

Нагадаємо, Tesla разом із Panasonic тимчасово зупинили інвестиції в розширення виробничих потужностей на фабриці Gigafactory 1, де Panasonic випускає елементи батарей, а Tesla збирає їх в акумуляторні блоки. Компанії планували до 2020 року збільшити виробничі потужності на 50% до 54 ГВт/год, однак їх фінансові показники змусили відкласти ці плани.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram