Новини
15 Квітня 2019
1 248

Не на часі: Tesla й Panasonic заморозили розширення фабрики батарей

Виробництво поки що приносить лише мільйонні збитки

Фото: Gigafactory Tesla , Nevada

Виробник електромобілів Tesla і його японський партнер Panasonic, що випускає акумулятори для електрокарів, призупинили інвестиції в розширення виробничих потужностей на фабриці Gigafactory 1, повідомляє Nikkei.

Tesla і Panasonic призупинили плани по збільшенню потужності фабрики Gigafactory 1, яка випускає в тому числі батареї для електромобілів Tesla. Panasonic також відмовилася від інвестицій в шанхайський завод Gigafactory, де планується виробництво одночасно і акумуляторів, і самих електромобілів. Компанії вже інвестували у виробництво $4,5 млрд.

Підприємство, що знаходиться поблизу міста Ріно (штат Невада), спочатку будувалося під потужність 35 ГВт/год осередків і 50 ГВт/год блоків літій-іонних батарей. Це спільне підприємство компаній Tesla і Panasonic виробляє акумуляторні батареї для седана Model 3.

Panasonic випускає елементи батарей, а Tesla збирає їх в акумуляторні блоки. Компанії планували до 2020 р. збільшити виробничі потужності на 50% до 54 ГВт/год, однак фінансові показники змусили Tesla і Panasonic відкласти ці плани.

Gigafactory приносить в рік близько $200 млн збитку, а розширення опинилося під питанням ще й через зниження попиту на електромобілі Teslа, оскільки продаж електрокарів в період з січня по березень впали на 30% в порівнянні з минулим кварталом. Експерти пов’язують це з повільним зростанням продажів компанії на китайському ринку та проблемами з логістикою.

Також Panasonic припиняє інвестиції в виробництво гігафабрики на території Китаю. Очікувалося, що китайський завод по збірці електромобілів Tesla також отримає своє виробництво акумуляторів. Згідно з новими планами для збірки китайських Tesla американський виробник буде закуповувати акумуляторні осередки у кількох виробників.

Маржа на електромобілі дуже невелика. При цьому майже половина вартості електрокара – це ціна акумуляторної батареї. В таких умовах важливе стабільне нарощування продажів, чого Tesla поки досягти не може. В результаті Panasonic вирішила зробити паузу в виробничих відносинах з Tesla. На фоні цієї новини акції Tesla на відкритті торгів на NASDAQ просіли на 2,85%.

Як відомо, Tesla Inc. у першому кварталі скоротила поставки на 31% на фоні труднощів з доставкою седана Model 3 в Європу і Китай через більш тривалий ніж очікувалося час транзиту.

У той же час автогігант Volkswagen націлився на великі інвестиції у виробництво батарей для електричних авто.

Більше новин та актуальних матеріалів  у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram