Новини
28 Лютого 2021
546

У США створять геопросторовий інтелект, що слідкуватиме за всіма на території країни

Проте досягти тотального контролю все одно не вдасться

США планують створити геопросторовий інтелект (GEOINT), який стежитиме за всім, що відбувається на території країни та противників: від людей та їх пересувань до місць і об’єктів на поверхні Землі, повідомляє c4isrnet.

“В урядових і військових колах Штатів вважають, що система GEOINT допоможе країні повернути технологічну перевагу, втрачену після закінчення Холодної війни та поліпшити економічні показники”, — йдеться у повідомленні.

GEOINT містить всіляку інформацію про людей, місця та предмети на поверхні Землі, а також має широкий спектр застосування: від картографування до розвідки корисних копалин і комерційної логістики. Але особливо цінний для військових споживачів, які прагнуть зрозуміти дії потенційних супротивників.

За словами, головного операційного директора Інституту Лексінгтона Лорен Томпсон вже сьогодні існує загроза, що здійснити цей проєкт у тому вигляді, в якому планують його творці, не вийде.

“Це пов’язано з тим, що іноземні компанії вкладають свої кошти у проєкт, а отже, він не буде під тотальним контролем американського уряду. Наприклад, Китай все більше домінує в ланцюжках постачань, встановлює глобальні технологічні стандарти й поступово витісняє американські компанії з ринку”, — зазначає Томпсон.

Першим кроком до пожвавлення комерційного сегмента GEOINT у США могло б стати оновлення регуляторної політики, що відбиває наявні ринкові умови. Через обмеження, наголошує Лорен Томпсон, введені урядом США як захист своєї національної безпеки, економічна вигода проєктів у сфері GEOINT для американських компаній знаходиться під питанням.

Для порівняння, китайські підприємства продають на відкритому ринку зображення з високою роздільною здатністю та короткочасним повторним відвідуванням дешевше, ніж це могли б робити американці.

Томпсон вважає, що Америка не зможе залишатися конкурентоздатною в GEOINT або будь-якій іншій критично важливій ​​галузі, якщо її власна політика регулювання стримує інновації. І якщо його комерційні можливості не будуть конкурентоспроможними, кількість провайдерів GEOINT у США продовжуватиме скорочуватися, а національна безпека, безумовно, постраждає.

Крім того, уряд повинен використовувати свою величезну купівельну здатність, щоб за можливості віддавати перевагу місцевим джерелам комерційної геопросторової інформації.

Американські провайдери не конкурують на рівних з іноземними конкурентами, й нереально очікувати, що вони успішно конкуруватимуть з офшорними організаціями, які значною мірою субсидуються їх урядами. “Китай — безумовно, у цьому плані гірший злочинець”, — вважає Томпсон.

Крім того, розвідувальна спільнота США може залишитися без американських технологічних продуктів. Вона ніколи не має покладатися на розвідувальну інфраструктуру, яка розробляється, будується, експлуатується, обслуговується або розміщується в інших країнах або компаніями, що знаходяться під іноземним впливом. Але якщо вітчизняні постачальники не можуть зіставити свої продуктові пропозиції з офшорними, то у розвідувальної спільноти просто може не бути вибору.

Про здатності ШІ можна прочитати в матеріалі Investory News “15 проблем, які може вирішити штучний інтелект”.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram