Новини
9 Листопада 2022
566

У США повернули вкрадені понад 10 років тому Bitcoin

Зловмиснику загрожує до 20 років ув’язнення

Федеральна прокуратура США повернула $3,36 млрд у біткоїнах, які були вкрадені десять років тому з торгового майданчика даркнету Silk Road, повідомляє arstechnica.

Кошти вилучено у 32-річного Джеймса Чжуна зі штату Джорджія. Він визнав себе винним за одним пунктом обвинувачення у шахрайстві з використанням електронних засобів зв’язку, за яке передбачено максимальне покарання — 20 років позбавлення волі.

Зазначається, що Джеймс Чжун здійснив шахрайство з використанням електронних засобів зв’язку понад 10 років тому (у вересні 2012 року), коли він вкрав близько 50 тис. біткоїнів у Silk Road. Для реалізації свого плану Чжун створив близько дев’яти облікових записів Silk Road і вніс на них початкові депозити від 200 до 2000 біткоїнів. Потім Чжун ініціював 140 транзакцій у швидкій послідовності, щоб обдурити систему обробки виведення коштів Silk Road і перевести на свої рахунки близько 50 тис. біткоїнів. На той момент вартість цих активів становила близько $650 тис.

“Наприклад, 19 вересня 2012 року Чжун вніс 500 біткоїнів на гаманець Silk Road”, — розповіли прокурори. “Менш ніж через п’ять секунд після внесення початкового депозиту Чжун виконав п’ять виводів по 500 біткоїнів у швидкій послідовності, тобто протягом однієї секунди, внаслідок чого чистий прибуток становив 2000 біткоїнів”.

В межах іншого шахрайського рахунку Чжун зробив один депозит і понад 50 зняттів коштів, перш ніж робота рахунку була зупинена. Протягом кількох днів після транзакцій Чжун вивів біткоїни із Silk Road і об’єднав їх у дві великі суми.

Після скоєння крадіжки Чжун спробував приховати свій прибуток за допомогою серії складних транзакцій. Однак “завдяки ультрасучасному відстеженню криптовалюти та старій добрій поліцейській роботі правоохоронні органи виявили та повернули” ці криптовалютні активи.

Річ у тому, що біткоїн-блокчейн надає історію кожної окремої транзакції, яку криміналісти можуть використовувати для відстеження вкрадених монет, навіть коли вони проходять через різні інструменти, призначені для приховання їхнього походження.

Коли у серпні 2017 року стався хард-форк Bitcoin, Чжун отримав 50 тис. непередбачених доходів у Bitcoin Cash. Чжун використав зарубіжну біржу, щоб конвертувати Bitcoin Cash приблизно в 3500 монет Bitcoin, внаслідок чого його загальна сума становила приблизно 53,5 тис. біткоїнів. Починаючи з цього року, Чжун почав добровільно здавати трохи більш як 1004 біткоїнів федеральній владі.

Нагадаємо, 15 найпопулярніших криптовалют жовтня.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram