Новини
18 Березня 2021
517

У січні-лютому сектор безпеки та оборони України був профінансований на 100%

Тим часом Кабмін ухвалив усі постанови для запуску оборонних закупівель за новим законом

Сектор безпеки та оборони України протягом перших двох місяців 2021 року було профінансовано на 30 млрд грн, що становить 100% від плану держбюджету на поточний рік, йдеться у повідомленні пресцентра Ради національної безпеки й оборони.

“Протягом січня-лютого поточного року фінансування потреб сектора безпеки й оборони здійснювалося відповідно до помісячного розпису асигнувань у повному обсязі. За цей період суб’єкти сектора безпеки й оборони профінансовані на суму 30027,4 млн грн або 100% від плану”, — повідомляють у РНБО.

Тим часом Кабінет міністрів України на засіданні у середу, 17 березня, прийняв останні дві постанови (з десяти), які необхідні для імплементації закону “Про оборонні закупівлі”. Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості.

Йдеться про постанови “Про затвердження порядку формування та коригування очікуваної вартості товарів, робіт і послуг оборонного призначення, закупівля яких здійснюється за неконкурентною процедурою” і “Про затвердження порядку створення функціонування та ведення електронного реєстру учасників відбору й виконавців державних контрактів (договорів), внесення до нього суб’єктів господарювання”.

Метою закону зазначено визначення правових основ для забезпечення матеріально-технічних і наукових потреб сектора безпеки й оборони держави шляхом ефективного та прозорого здійснення оборонних закупівель з дотриманням заходів захисту національних інтересів.

“Документ спрямований на створення конкурентного середовища, запобігання корупції у сфері оборонних закупівель, розвиток добросовісної конкуренції, а також забезпечення ефективного та прозорого планування, реалізації й контролю за здійсненням оборонних закупівель”, — зазначається у документі.

Крім того, закон передбачає гармонізацію законодавства України у сфері оборонних закупівель до положень Директиви 2009/81/ЄС відповідно до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським союзом, Європейською спільнотою з атомної енергії та їх державами-членами, з іншої.

Раніше Investory News писали, що світові оборонні витрати за минулий рік зросли на 4%. Найбільше у США — 40%, або $738 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram