Новини
12 Грудня 2020
1 929

У Швеції відкрили магазин, де ціни на всі товари ґрунтуються на їх вуглецевому сліді

Жителів Стокгольма закликають до усвідомленого споживання

Шведська продовольча компанія Felix відкрила в Стокгольмі магазин, в якому ціна товару залежить від викидів CO₂ під час його виробництва. Чим більше викиди при виробництві товару, тим дорожче він коштує, пише CNN.

Для розрахунку магазин увів свою власну валюту з вуглецевим еквівалентом — CO₂е. Тижневий бюджет покупця — 18,9 кг CO₂е. Завдання відвідувачів — свідомо обирати продукти, щоб укластися у виділені їм кошти.

Продуктам присвоюється ярлик “низький рівень впливу на клімат”, якщо їх викиди не перевищують половину від середнього показника для харчових продуктів у Швеції. Менеджер з маркетингу компанії Felix Томас Сйоберг пояснює: “Важливо, щоб маркування було легко зрозумілим”.

“Ми знаємо, що самі по собі цифри не мають сенсу для споживачів. Щоб дати цифрам сенс, ми створили кліматичну шкалу, яка чітко показує поточне середнє значення й те, який кліматичний слід є низьким”, — Томас Сйоберг.

На фото: валюта магазина Felix

Опитування організації, яка відстежує вуглецевий слід різних продуктів, проведене на замовлення Carbon Trust, показало, що дві третини споживачів у Франції, Німеччині, Італії, Нідерландах, Іспанії, Швеції, Великій Британії та США підтримують вуглецеве маркування продуктів.

За даними Carbon Trust, жоден уряд ще не зробив маркування юридичною вимогою. Проте, кліматичні позначки починають набирати популярність. Раніше в цьому році бренд замінників м’яса Quorn презентував кліматичні етикетки для 60% своєї продукції.

Оцінити істинний вуглецевий слід харчових продуктів непросто, і бренди об’єднуються зі спеціалізованими платформами, які обробляють дані за допомогою складних інструментів розрахунку для визначення викидів у всьому виробничому ланцюжку.

Зараз у харчовій промисловості немає стандартизованого підходу до розрахунку показників викидів вуглецю, але Сйoберг каже, що найважливіше — надати споживачам інформацію, яка доступна сьогодні.

Як писали раніше Investory News, вчені з’ясували, що більшість біопластику та рослинних матеріалів містять токсичні хімічні речовини, а продукти на основі целюлози та крохмалю викликають найсильнішу токсичність.

Нагадаємо, у Великій Британії набула чинності заборона на продаж і постачання пластикових виробів: одноразових трубочок, мішалок і ватних паличок. Британці щорічно використовують близько 4,7 млрд пластикових трубочок.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram