Новини
24 Червня 2019
808

У NASA підтвердили виявлення газу на Марсі

Фахівці уточнили, що метан може з’являтися в результаті взаємодії між камінням і водою

Фото: NASA

Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) підтвердило виявлення в атмосфері Марса високий вміст метану, що може свідчити про існування життя на планеті. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому в неділю, 23 червня, на сайті агентства.

“На цьому тижні марсохід НАСА Curiosity зробив дивне відкриття: найбільша кількість метану за час вимірювань під час цієї місії, – близько 21 мільярдних часток. Одна мільярдна частка означає, що якщо взяти обсяг повітря на Марсі, одну мільярдну частину обсягу повітря складе метан”, – йдеться у повідомленні.

При цьому в NASA уточнили, що хоча життя мікроорганізмів є важливим джерелом метану на Землі, проте газ може з’являтися в результаті взаємодії між камінням і водою.

Фахівці космічної агенції підкреслили, що у марсохода немає обладнання для визначення джерела метану, і поки що не можна встановити, чи було у нього біологічне або геологічне походження.

Фото: NASA. Фотознімок зроблений лівою навігаційною камерою марсоходу Curiosity Mars під час вивчення знахідки.

Також наголошується, що команда Curiosity виявляла метан багато разів протягом місії. Згідно з попередніми записами, фонові рівні газу піднімалися і падали сезонно. Крім того, фіксувалися раптові сплески метану, але у команди фахівців дуже мало інформації з цього приводу.

У 2014 р. NASA повідомляло, що марсохід Curiosity виявив на поверхні Червоної планети органічні сполуки та метан. Прилад SAM (Sample Analysis on Mars) на борту ровера виявив тимчасовий сплеск концентрації метану, який, як припустили вчені, може свідчити про локалізоване джерело газу біологічного або небіологічного походження на поверхні планети. Тривалі дослідження дозволили зробити висновок, що концентрація метану в атмосфері Марса збільшується під час теплого літнього періоду і значно скорочується холодною зимою.

Нагадаємо, марсохід Curiosity, виявив на схилах гори Шарп в кратері Гейл найбільші на сьогодні відкладення марсіанської глини, що сформувалися на дні прадавнього озера або річки. Їх вивчення допоможе вченим розкрити таємницю зникнення води з Марса.

Як відомо, президент США Дональд Трамп має велику зацікавленість у розвитку космічної галузі. За його словами, влада фінансово підтримає відправлення місій на Місяць та Марс.

Бюджет NASA на 2020 фінансовий рік вперше передбачає можливість відправлення на Міжнародну космічну станцію (МКС) туристів на американських кораблях. Перші польоти здійснять кораблі Starliner та Crew Dragon з екіпажем на борту.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram