Новини
3 Червня 2019
978

Апарат NASA знайшов на Марсі глину

Знахідка допоможе вченим розкрити таємницю зникнення води з Марса

Фото: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Четвертий ровер NASA, марсохід Curiosity, виявив на схилах гори Шарп в кратері Гейл найбільші на сьогодні відкладення марсіанської глини, що сформувалися на дні прадавнього озера або річки. Їх вивчення допоможе вченим розкрити таємницю зникнення води з Марса, повідомляється на сайті Космічного агентства.

“Подібні поклади глини – одна з головних причин, чому ми вибрали кратер Гейла і відмовилися від інших варіантів посадки марсохода. Наші інструменти ідеально пристосовані для розкриття її секретів”, – розповів Скотт Гузевич (Scott Guzewich), один з учасників наукової команди Curiosity.

До недавнього часу вченим не було відомо про достовірні сліди існування води на Червоній планеті. У березні 2013 р. марсохід Curiosity виявив перші сліди наявності води у вигляді покладів глини, які він знайшов, просвердливши на одній зі своїх перших стоянок камінь під назвою Джон Кляйн.

Згодом вчені знайшли багато інших покладів глини та інші свідоцтва того, що на Марсі була прісна, придатна для життя вода. На думку вчених, кратер Гейл, де знаходиться марсохід, є гігантським пересохлим ставком, відкладення з дна якого покривають кратер і його центральну частину – гору Шарп.

Ці відкриття, а також знімки з зондів “Марс-Одіссей” і MRO, що вказують на присутність величезних покладів інших осадових порід з класу філлосілікатів, змусили вчених гадати, як могли виникнути ці запаси глин. Рідка вода, якщо вона і була присутня на Марсі, могла існувати на його поверхні вкрай недовго, кілька сотень мільйонів років, і вона, як показують кліматичні моделі, навряд чи могла породити настільки великі поклади глини.

Кілька тижнів тому Curiosity отримав нові підтвердження того, що кратер Гейл і гору Шарп покривають великі запаси глини, проводячи розкопки на її нижніх схилах в містечку, яке планетологи назвали “Глен-Торрідон” на честь однойменної гряди пагорбів на півночі Шотландії.

Як зазначив Скотт Гузевич, зонд MRO виявив тут сліди присутності великих запасів глини ще до того, як четвертий ровер NASA здійснив посадку на поверхню Марса, і вчені давно хотіли перевірити, чи так це насправді.

Для цього марсохід затримався в цьому куточку кратера Гейл майже на півтора місяці. Він витратив цей час на те, щоб пробурити відразу три дірки в грунті цих пагорбів, зібрати зразки грунту і проаналізувати їх за допомогою лабораторії SAM.

В надрах Глен-Торрідон дійсно ховалися великі запаси глини, але при цьому вони зробили кілька цікавих і несподіваних відкриттів. Зокрема, хімічний склад цих осадових порід виявився досить незвичайним.

У них відсутні сліди сполук заліза, знайдені в зразках з гряди Віри Рубін, розташованої на іншому схилі гори Шарп, а поруч з глиною марсохід знайшов незвичайно великі запаси солей калію, походження яких поки залишається загадкою для вчених.

Під час цієї тривалої стоянки марсохід займався не тільки бурінням і хімічним аналізом, а й встиг сфотографувати хмари, що пливуть по небу Марса. Спостереження за їх рухом допомогли вченим визначити їх висоту і простежити за тим, як зміна сезонів впливає на частоту їх утворення.

Як відомо, президент США Дональд Трамп має велику зацікавленість у розвитку космічної галузі. За його словами, влада фінансово підтримає відправлення місій на Місяць та Марс.

Також, бюджет NASA на 2020 фінансовий рік вперше передбачає можливість відправлення на Міжнародну космічну станцію (МКС) туристів на американських кораблях. Перші польоти здійснять кораблі Starliner та Crew Dragon з екіпажем на борту.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram