Новини
5 Квітня 2021
672

У березні імпорт газу в Україну знизився до історичного мінімуму

Малі обсяги були пов’язані з високими запасами в українських ПСГ

У березні 2021 року Україна імпортувала з країн Європи 7,65 млн м³ природного газу, що є історичним мінімумом, повідомляє ExPro з посиланням на дані ТОВ “Оператор ГТС України”.

Якщо порівнювати з лютим, Україна скоротила імпорт газу в чотири рази — з 28,9 млн до 7,65 млн м³. Якщо порівнювати з березнем минулого року — обсяги імпорту знизилися у 171 раз.

Основний обсяг імпортованого газу (98%) у березні був поставлений з використанням механізму віртуального реверсу через віртуальну точку з’єднання (ВТС) “Берег” з Угорщини — 7,5 млн м³. Решта газу (2%) було поставлено через ВТС “Україна-Польща” — 150 тис. м³. Постачання зі Словаччини не здійснювалися.

Середньодобовий імпорт газу у березні становив близько 110-130 тис. м³ на добу. Однак останніми днями спостерігалося зростання обсягів імпорту з Угорщини до рекордних в останній день місяця 2,9 млн м³ на добу. “Це пов’язано з імпортом газу за механізмом short-haul на “митний склад” українських ПСГ”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що малі обсяги імпорту були пов’язані з високими запасами газу в українських ПСГ, а також несприятливими для імпорту цінами на природний газ. “Так, протягом усього березня газ в Україні торгувався значно дешевше, ніж в Європі”, — зазначає видання.

За інформацією ExPro, найбільше газу з Угорщини у березні імпортувало ТОВ “Скела Терциум”, а з Польщі — ТОВ “Енерджі інтернешнл груп трейдінг”.

Раніше Investory News писали, що у Європі запаси газу у сховищах нижчі за рівень 30%. Станом на кінець березня мінімальний показник було зафіксовано у Франції — 14,62%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram