Новини
1 Листопада 2023
272

У 2023 році обсяг непрацюючих кредитів скоротився на 9 мільярдів

Наразі він становить 422,5 мільярда

Обсяг непрацюючих кредитів у банках за девʼять місяців 2023 року скоротився на 9,6 млрд грн. Станом на 1 жовтня він становив 422,5 млрд грн, повідомляє пресслужба Національного банку України.

Загалом частка непрацюючих кредитів з початку року скоротилася на 0,2 відсоткових пункта — до 37,9%. У вересні обсяг непрацюючих кредитів у банківському секторі скоротився на 4 млрд грн, а частка — на 0,6 в.п.

Це стало можливим завдяки списанню непрацюючих роздрібних кредитів та кращій якості нових кредитів, що переважно надаються в межах державних програм, пояснили у регуляторі.

Визнання банками кредитних втрат у поточному році порівняно з минулим роком пригальмувало. Обсяги відрахування банками в резерви під кредити з початку повномасштабної війни становлять 107 млрд грн або майже 13% кредитного працюючого портфеля, що банки мали наприкінці лютого 2022 року.

“Наразі триває оцінка стійкості банків та банківської системи, за попередніми результатами якої банки в цілому адекватно оцінюють кредитні ризики, проте окремим банкам, імовірно, доведеться відобразити додаткові втрати від кредитного ризику”, — резюмували в НБУ.

До повномасштабного вторгнення частка непрацюючих кредитів в українських банках стало скорочувалася з 2018 року (з 55% до 27% станом на 1 березня 2022 року), а обсяг кредитів у банках зростав.

Нагадаємо, Україна прагне домовитися про реструктуризацію зовнішнього боргу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram