Бiзнес Новини
27 Липня 2021
1 659

У 2021 році глобальні інвестиції у рекламу зростуть на 11%

Найбільше базове зростання очікується у Північній Америці

Згідно зі звітом Advertising Expenditure Forecasts агенції Zenith, цього року глобальні інвестиції у рекламу зростуть на 11,2%. Таке зростання обумовлене високим попитом на формат ecommerce та онлайн-відео. Інвестиції у рекламу становитимуть $669 млрд, що на $40 млрд більше за показник 2019 року до пандемії.

У середньостроковій перспективі очікується стабільне зростання інвестицій у рекламу на 6,9% у 2022 році та 5,6% у 2023-му.

“Пандемія коронавірусу прискорила структурний перехід від продажів у ТЦ до ecommerce. Споживачі перемістились в онлайн, щоб знаходити й купувати товари в інтернеті. Щоб забезпечити собі онлайн-продажі бренди “партнерились” із ритейлерами та запускали прямі комунікації зі споживачами”, — зазначається у звіті. Для цього використовували формати, що забезпечують ефективність і спонукають до покупки. Це насамперед — платний пошук та соціальні мережі.

В Україні спостерігається загальносвітова тенденція. Так, згідно з опитуванням Gradus research, за останній рік частка онлайн-покупок зросла з 37% до 54%. Частка ecommerce, зазначається в іншому дослідженні від EVO Group, аналіз Soul Partners, у роздрібній торгівлі становила 8,8% ($4,0 млрд). І хоча українці з радістю повернулися до торговельних центрів та супермаркетів, онлайн-торгівля, за прогнозом, продовжуватиме зростати й до 2025 року досягне $7,7 млрд.

У світі більша частина грошей, що інвестуються у рекламу, надходить від малого бізнесу. Адже йому було необхідно швидко адаптуватись до ecommerce, щоб вижити під час локдауну. Також це ті бюджети, які бренди раніше інвестували б у ритейл, щоб забезпечити собі присутність і видимість на полицях. Зараз вони вкладають у медійну рекламу та пошук на ресурсах ритейлерів. Перехід на ecommerce сповільниться, адже зменшуються обмеження через коронавірус. Однак зворотних процесів не відбудеться.

Більшість медіа цього року насолоджуються зростанням, оскільки інвестиції відновлюються від 16%-го падіння традиційних медіа 2020 року. Зрозуміло, що найбільше постраждали від карантинних обмежень кінотеатри та ООН, упавши на 72% та 28% відповідно. У 2021 році вони відновляться й швидкими темпами зростатимуть на 116% та 16%.

Прогнозується, що радіо, яке скоротилося на 22% у 2020 році, зросте на 4% у 2021-му, тоді як ТБ упало на 8% торік і зросте на 1% у 2021-му. Принт продовжує падати й цього року знизиться на 8%.

У 2023 році рівень інвестицій в усі вище згадані медіа все ще буде нижчим за показники 2019-го, хоча кіно та ООН майже повністю відновлять втрачені позиції.

Рівень інфляції в Україні, традиційно, є високим. Так, згідно з прогнозом Publicis Groupe, ТБ додасть 5% до вартості у 2021 році та 15% у 2022-му. Диджитал зростає за об’ємом інвестицій, а інфляція в онлайн-відео триматиметься на рівні 10-20% протягом 2021-2022 років. Темпи зростання цін на соціальні медіа поступаються світовим — 15% у цьому та наступному роках.

Практично всі регіони у світі цього року покажуть зростання інвестицій у рекламу, коливаючись від 9% в Азійсько-Тихоокеанському до 5% на Близькому Сході та в Північній Африці (його падіння у 2020 році було найбільшим і становило 21%).

Найбільше базове зростання очікується у Північній Америці — 13% цього року, всупереч незначному 1%-вому скороченню минулого року. Такий високий рівень можливий завдяки швидкій диджитал-трансформації у різних галузях економіки регіону та значним інвестиціям connected TV і video-on-demand.

США буде найбільшим контриб’ютором світового зростання у 2021 році, адже на неї припадає 46% із $67 млрд глобальних інвестицій у рекламу. На другому місці Китай із 11%, а на третьому — Японія та Велика Британія — по 6%.

Нагадаємо, іноземні інвестори за перші шість місяців поточного року вклали в американські пайові та біржові фонди понад $900 млрд. Це рекордна сума інвестицій за весь час ведення статистики, тобто з 1992 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram