Новини
18 Січня 2021
691

У 2020 році зростання ВВП Китаю було мінімальним за останні 45 років

Попри це економіка країни — єдина у світі, якій вдалося уникнути спаду через COVID-19

У 2020 році валовий внутрішній продукт (ВВП) Китаю зріс на 2,3%, свідчать дані Державного статистичного управління КНР.

Це мінімальні темпи зростання з 1976 року, пише Reuters, — тоді економіка Китаю скоротилася на 1,6%. Останні роки темп зростання китайської економіки перевищував 6% на рік. У 2017 році зростання ВВП країни склало 6,8%, у 2018-му — 6,6%, а у 2019 році — 6%.

Як зазначає агенство, Китай при цьому показав високу швидкість відновлення після спалаху коронавірусу й на фоні суперництва у торгівлі з США. Економіка Китаю прискорилася у IV кварталі та виявилася “на диво у гарній формі” до кінця року, навіть в умовах глобальної пандемії.

Якщо за підсумками I кварталу ВВП Китаю знизився на 6,8%, вже у II кварталі він зріс на 3,2%, у III — на 4,9%, у IV — на 6,5%. У 2020 році Китай став єдиною великою економікою у світі, що уникнула спаду у зв’язку з пандемією COVID-19.

Китайський експорт у грудні збільшився більше, ніж очікувалося, оскільки збої через коронавірус у всьому світі підживлювали попит на китайські товари.

“Через пандемію китайська економіка обжене США на п’ять років швидше”, — дійшли висновку у грудні експерти британського Центру економічних і ділових досліджень (Centre for Economics & Business Research, CEBR), пише Bloomberg.

За їх підрахунками, Китай стане найбільшою (за обсягом ВВП) економікою світу вже у 2028 році. Рік тому, до пандемії, CEBR вважав, що Китай випередить США на п’ять років пізніше, у 2033 році.

Перші випадки коронавірусу у Китаї було зафіксовано взимку минулого року. Протягом декількох місяців країна залишалася світовим лідером за кількістю виявлених випадків захворювання, але навесні Китай обігнали Італія та США, а потім й інші країни.

За даними Університету Джонса Хопкінса, наразі у США виявили 23 млн випадків зараження за весь час, а у Китаї — 97 тис.

Раніше Investory News писали, що економіка Китаю стала єдиною надією у 2020 році, оскільки країна, яка спровокувала найсерйозніший економічний спад з часів Великої депресії, дозволивши поширитися світом вірусу COVID-19, вийшла з кризи у кращому стані, ніж практично будь-яка інша економіка.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram