Новини
20 Жовтня 2020
1 030

Економіка Китаю стала єдиною надією у 2020 році

Країна вийшла з кризи у кращому стані, ніж практично будь-хто інший

Китай, який спровокував найсерйозніший економічний спад з часів Великої депресії, дозволивши поширитися по світу вірусу COVID-19, вийшов з кризи у кращому стані, ніж практично будь-яка інша економіка, повідомляє Inv.com.

“Міжнародний валютний фонд минулого тижня заявив, що очікує зростання економіки Китаю на 1,9% цього року, водночас економіка будь-якої іншої країни з групи G20 скорочуватиметься”, – зазначає видання.

Цього тижня нові дані з Пекіна дають сподівання на те, що все може бути навіть занадто оптимістично: у III кварталі ВВП Китаю збільшився на 4,9%, у порівнянні з роком раніше і на 2,7%, у порівнянні з II кварталом.

“Дає надію й той факт, що як промислове виробництво, так і роздрібні продажі завершили квартал імпульсом, що постійно наростає, продемонструвавши краще зростання з моменту пандемії”, – йдеться у повідомленні.

Навіть з урахуванням традиційної здатності Китаю генерувати ту статистику ВВП, яка йому потрібна, картина занадто зрозуміла, щоб її можна було ігнорувати: драконівські обмеження, накладені на суспільне життя у січні та лютому, дозволили Китаю добитися більш енергійного відновлення, ніж де-небудь ще у світі.

У порівнянні з КНР блідими та слабкими виглядають не тільки застарілі й зрілі ринки, на кшталт Європи та Японії. “МВФ очікує, що в Індії, середньострокові потенційні темпи зростання якої можна порівняти з темпами зростання економіки Китаю, цього року буде найгірше падіння ВВП серед всіх великих країн, і все завдяки її нездатності зупинити поширення вірусу в щільно заселених містах і в великих внутрішніх районах з обмеженими ресурсами. 7,6 млн хворих в Індії поступаються тільки 8,2 млн у США”, – зазначає видання.

Цього року ВВП Бразилії також скоротиться на 5,2% і у наступному році відшкодує лише половину своїх втрат. Індія та Бразилія займають друге і третє місце у світі за кількістю смертей від вірусу, а недоліки у зборі даних дозволяють припустити, що фактична кількість жертв вірусу в цих країнах навіть вище, ніж припускають офіційні дані.

Різний ступінь успіху в боротьбі з вірусом також відбивається на відносному добробуті фондового ринку та валютах цих країн. Попри різке погіршення відносин Китаю з США та Індією – ще одним своїм важливим торговим партнером – китайський юань на початку жовтня виріс до дворічного максимуму попри долара, в той час, як шанхайський індекс і індекс SZSE у Шеньчжені – єдині великі індекси у світі, які цього року випередили Nasdaq.

Загалом усі основні фондові індекси Китаю збільшилися у річному обчисленні, тоді як індійський індекс Nifty і бразильський Bovespa знизилися на 2,2% і 15%, відповідно.

Раніше Investory News писали, що Китай зміцнює свій статус панівної торгової країни світу, захопивши рекордну частку світового експорту. У країні швидко відновилася робота підприємств, у той час, як решта світу боролася з наслідками від введення карантину.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram