Новини
24 Квітня 2020
1 220

У 2019 році українські стартапи та IT-компанії вперше отримали $510 мільйонів інвестицій

Найцікавішими були онлайн-сервіси, хардверні продукти та сфери, пов’язані з розробкою програмного забезпечення

Українські стартапи та IT-компанії минулого року отримали $510 млн інвестицій, що в 1,5 раза більше, ніж у 2018 році. Загалом, минулий рік став першим, коли інвестиції в українські IT-проєкти досягли позначки в пів мільярда доларів, про це йдеться в спільному звіті Української асоціації міжнародних інвесторів (UVCA) і Делойт Україна.

За підсумками 2019 року було укладено 111 угод – на чотири менше, ніж роком раніше. При цьому, обсяг угод по M&A (злиття і поглинання) збільшився у 18 разів. “Минулого року було вироблено 18 угод по M&A на загальну суму в $460 млн, тоді як роком раніше було зафіксовано сім угод на суму в $25,2 млн”, – йдеться у звіті.

І додається, що у 2019 році продовжилося зростання інвестицій у сфери, пов’язані з розробкою програмного забезпечення, хардверних продуктів і онлайн-сервісами. Крім того, за підсумками року  бізнес-ангели інвестували в українські стартапи $6,1 млн – у сім разів більше, ніж у 2018 році.

Автори звіту зазначають, що в питанні гендерної рівності українські стартапи знаходяться в кращій позиції, ніж компанії в середньому по світу. “Виявилося, що у 26% компаній серед засновників є жінки. Так, згідно з даними Crunchbase, в середньому у світі цей показник становить 19%”, – йдеться у звіті.

Крім того, минулий рік відзначився 29 виходами для українських інвесторів при зростанні середнього чека угоди на 78% до $5,7 млн.

Лідерами за кількістю та обсягом угод стали компанії, що розробляють програмне забезпечення. За підсумками року вони посунули на друге місце онлайновий сервіс. Обсяг угод ТОП-10 виріс майже вдвічі та склав $456 млн. При цьому абсолютна більшість (90%) залучених інвестицій були капіталом з США.

Раніше Investory News писали, що згідно з щорічним звітом Deal Book 2020 компанії AVentures Capital, минулого року загальний обсяг фінансування української ІТ-індустрії був рекордним. Так, українським IT-компаніям і стартапам вдалося залучили $544 млн. Для порівняння, у 2018 році обсяг інвестицій склав $323 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram